V četrtek, 15. junija 2017, so v vasi Tršće, v Gorskem kotarju, nedaleč od hrvaško-slovenske meje, odprli Čebelarsko učno pot. Svečanega dogodka so se udeležili državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, predstavniki iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana Jože Benec s predstavniki slednjega, kot tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki različnih čebelarskih zvez in društev iz Slovenije in Hrvaške, predsednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić in ostali predstavniki hrvaške čebelarske zveze, kot tudi predstavniki mestne oblasti Čabar.

Slavnostni dogodek je odprl Josip Malnar z izvedbo skladbe Grand Overture na klasični kitari. Sledili so govori, in sicer predsednika Kmetijske izobraževalne skupnosti KIS Gorski kotar Zorana Ožbolta, predsednika Čebelarskega društva Čabar Antuna Arha, državne sekretarke mag. Tanje Strniše, direktorja Jožeta Beneca, sekretarja na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudija Merljaka ter predsednika Udruženja pčelarskih udruga PGŽ Nedjeljka Mrakovčića.

V okviru slavnostnega programa so se predstavili tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine s kratkim programom. Pokazali so svoje znanje o čebelarstvu in skupaj s prisotnimi zapeli Slakovo pesem Čebelar. Sledilo je rezanje ceremonialnega traka in blagoslov Čebelarske učne poti. Vsi prisotni so se sprehodili po odprti učni stezi, skozi katero jih je vodil gospod Antun Arh, predsednik Čebelarskega društva Čabar. Po sprehodu se je druženje nadaljevalo v veselem vzdušju, ki ga je ustvaril naš harmonikar Matija Turk, ki piše in poje pesmi na domačem jeziku.

Mirjana Žagar