10-dnevno gostovanje ministra Gorazda Žmavca v Avstraliji


Avtor: U.S. Datum: 3093 dni nazaj.


minster-žamvc-slovenci-01

Minister Žmavc odprl prostore konzulata RS v Sydneyu.

Minister Gorazd Žmavc je 10-dnevno gostovanje pri slovenski skupnosti v Avstraliji začel že takoj na dan prihoda, v petek, 12. junija, ko je svečano odprl prostore konzulata RS v Sydneyu. Častnemu konzulu RS Anthonyu Tomažinu je ob tej priložnosti simbolno izročil pooblastilno dokumentacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS.
Svečanost je bila namenjena tudi praznovanju skorajšnjega dneva državnosti Republike Slovenije, pa tudi formalnemu začetku delovanja novo ustanovljene Slovensko-avstralske gospodarske zbornice. Prireditve so se udeležili najvidnejši predstavniki slovenske skupnosti, konzularnega zbora, pa tudi Rhonda Piggot,novoimenovana direktorica/ministrica za zunanje zadeve in trgovino avstralske države Novi Južni Wales.
Minister je v svojem nagovoru poudaril pomen delovanja konzulata in gospodarske zbornice za krepitev gospodarskih, pa tudi drugih oblik sodelovanja med Avstralijo in Slovenijo.
Velikega pomena je bila tudi navzočnost direktorice/ministrice Piggotove, ki se je v nagovoru dotaknila tudi dvojnega obdavčevanja, k izogibanju katerega bi morali biti zainteresirani obe državi. Poleg častnega konzula Tomažina so bili na dogodku navzoči tudi nekdanji častni generalni konzul  RS v Sydneyu Alfred Brežnik ter Nevenka Golc Clarke in Adrian Vatovec, novoimenovana častna konzula v Brisbanu in v Adelaidi.
Še pred svečanostjo je minister Žmavc obiskal uredništvo etničnega radija SBS, ki praznuje 40-letnico delovanja. Med pionirji postaje, ki danes skrbi za 74 etničnih skupnosti v Avstraliji, so bili tudi Slovenci, zato je sedanja urednica Tanya Smrdel v imenu slovenskega uredništva prejela priznanje Urada za Slovence za štiri desetletja skrbi za govorjeno slovensko besedo v avstralskem etru. Minister je med intervjujem v živo za slovensko radijsko oddajo tudi prebral posebno pozdravno pismo, ki ga je slovenski skupnosti v Avstraliji namenil predsednik vlade dr. Miro Cerar.

minster-žamvc-slovenci-02

Minister Žmavc obiskal slovenski arhiv in društvo v Sydneyu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je drugi dan svojega obiska, v soboto, 13. junija, obiskal prostore HASA NSW – Historičnega arhiva Slovencev v Avstraliji za Novi Južni Wales. Arhiv je pred dobrim desetletjem ustanovila slovenska skupnost skupaj z Znanstveno-raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). ZRC je več let sodeloval tudi pri sofinanciranju te za ohranitev zgodovine slovenstva v tem delu Avstralije zelo dragocene ustanove. Prostori »Hase« sodijo med tehnično najbolje opremljene slovenske izseljenske arhive, za kar skrbijo večinoma že starejše slovenske rojakinje na čelu s predsednico Marto Magajna. Z arhivom sodeluje tudi Florjan Auser, slovenski rojak, ki s svojo medijsko hišo Slovenian Media House skrbi za spletno Stičišče avstralskih Slovencev in prispeva k digitalizaciji arhivskega gradiva ter dela na pilotnem projektu postopnega prenosa arhiva na internet. Pogovor s članstvom je tekel predvsem v smeri iskanja rešitev za kronično pomanjkanje mlajših sodelavcev arhiva.

V slovenskem društvu Sydney se je minister pogovarjal z odborom na čelu s predsednikom Štefanom Šernekom. Ogledal si je prostore društva ter za dolgoletno zvesto delo v društvu podelil priznanje Williamu Loisu Pusenjaku. Priznanje je prejela tudi dolgoletna vsestranska sodelavka Olga Lah, ki je ravno na ta dan »pokopala« svojo mamo, izjemno priljubljeno 90-letno rojakinjo Marijo Ovijač. Minister Žmavc je prejemnici seveda izrekel tudi sožalje in ji izročil sožalno pismo.

V svojem nagovoru odbornikom se je sicer rojakom med drugim zahvalil za večdesetletno zvestobo slovenstvu ter izrazil upanje, da bodo tudi mlajše generacije ohranile stik s Slovenijo.

Assistant Minister for Immigration and Border Protection, Senator the Hon Michaelia Cash, signing reciprocal agreement with Gorazd ŽMAVC, Minister for Slovenians Abroad . Parliament House Canberra 16 June 2015. Image David Foote- AUSPIC/DPS.

Minister Žmavc podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah

V torek, 16. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s senatorko Michaelio Cash, namestnico avstralskega ministra za priseljevanje in zaščito meja, podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah. Potem ko bo podpisani dogovor postal veljaven, bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji oziroma v Sloveniji. Po slovesnem formalnem podpisu dogovora se je minister srečal s predsednico avstralskega parlamenta Bronwyn Bishop. Oba sogovornika sta se strinjala, da je dokument podlaga za občutno povečanje sodelovanja med državama ne le v smislu izmenjave študentov oziroma mladih, pač pa, preko njih, tudi za krepitev vezi na gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih. Sledilo je srečanje s senatorko Concetto Fierravanti-Wells, parlamentarno sekretarko državnega tožilca in sekretarko ministra za socialne zadeve, posebnega pomena pa je bilo srečanje s poslanko slovenskega rodu Tanyo Pliberšek. Pliberškova je bila v preteklosti že ministrica, trenutno pa je namestnica vodje opozicijske laburistične stranke in ministrica za zunanje zadeve v senci. V pogovorih z vsemi sogovornicami je minister Žmavc pozdravil podpis dogovora o delovnih počitnicah, ob tem pa je izrazil močan interes za reševanje vprašanja o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, saj slednje predstavlja oviro za gospodarska vlaganja v obeh smereh. Istega dne je minister na sprejemu v prostorih veleposlaništva RS nagovoril tudi diplomatski zbor ter pripadnike slovenske skupnosti in slovenske podjetnike. Po sprejemu pa se je s  slednjimi pogovarjal o pomembnosti v petek v Sydneyu ustanovljenega Slovensko-avstralskega poslovnega kluba.

minster-žamvc-slovenci-04

Minister Žmavc uradno odprl slovensko šolo v Queenslandu.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v četrtek, 18. junija, obiskal obe slovenski društvi v avstralski zvezni državi Queensland, avstralsko podjetje Australian Business in formalno odprl delovanje šole slovenskega jezika in kulture v Brisbanu z okolico. Minister je najprej obiskal Slovensko športno društvo Lipa Gold Coast, kjer se je srečal s predsednikom Janijem Palom ter skupino članov, nato pa še Slovensko društvo Planinka Brisbane. Tu se je pogovarjal tudi z urednikoma slovenske radijske oddaje, ki je na sporedu dvakrat tedensko, pečat dnevu pa je dal formalni začetek delovanja šole slovenskega jezika in kulture. Tega na treh lokacijah (Gold Coast, Sunshine Coast in Brisbane) izvaja skupina mladih učiteljic, ki so se v Avstralijo preselile pred kratkim. Ob tej priložnosti je šol s privlačnim video-kolažem predstavila učiteljica Jerneja Svetičič, pobudnica šole pa je novo-imenovana častna konzulka Nevenka Golc-Clarke.

Minister Gorazd Žmavc v Melbournu odprl Slovensko-avstralski akademski klub.

V petek, 19. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v prostorih Evropskega centra na univerzi RMIT v Melbournu formalno odprl novo-ustanovljeni Slovensko-avstralski akademski klub. Dogodka se je udeležilo okoli 50 raziskovalcev, profesorjev, podjetnikov, pa tudi študentov, ki so bodisi pripadniki druge generacije slovenskih izseljencev bodisi novo-priseljeni mladi iz Slovenije ali tudi zgolj prijatelji Slovenije. Poleg direktorja EU centra prof. Bruca Wilsona so se s krajšimi predavanji predstavili še dr. Srečko Kontelj, poslovnež in akademik ter nekdanji župan bližnjega Geelonga, mag. Aleksandra Čeferin, nosilka spletnega mesta Thesaurus, dr. Kaja Antlej, ki je v Avstraliji na podoktorskem študiju, ter predsednik kluba Robert Walters, potomec Slovencev, ki bo v nekaj mesecih doktoriral pod mentorstvom profesorjev iz Avstralije in Slovenije. Minister Žmavc je v nagovoru izrazil pričakovanje, da bo ustanovitev takšnega združenja odločilen korak na poti k tesnejšemu povezovanju znanstvenikov, raziskovalcev, profesorjev in pa podjetnikov slovenskega rodu v Avstraliji tako med seboj kot tudi s Slovenijo. V nadaljevanju dneva si je minister ogledal Muzej priseljevanja, ki vsebuje tudi informacije o priseljevanju Slovencev v Avstralijo, ter Narodno knjižnico Viktorije, v kateri hranijo znamenito Iconotheco Valvasoriano, darilo Slovenije tej prestižni knjižnici.

V slovenskem verskem središču Kew se je minister sešel s predsedniki vseh petih slovenskih društev z območja Melbourna ter podelil vrsto priznanj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu posameznikom, zaslužnim za ohranjanje slovenstva. Priznanje sta prejela tudi slovensko uredništvo etničnega Radia SBS ob 40- ter Slovensko društvo Ivan Cankar Geelong ob 60-letnici delovanja.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo