15 let Zveze narodnih manjšin Republike srbske Banjaluka


Avtor: U.S. Datum: 1979 dni nazaj.


Ob obeležitvi petnajstletnega dela Zveze narodnih manjšin je bila 22. septembra 2018 v Kulturnem centru Banski dvor v Banjaluki slovesna akademija. Na prireditvi je vse prisotne pozdravil predsednik Zveze narodnih manjšin Republike Srbske, Franjo Rover. Pohvalo za uspešno petnajstletno delo je v kratkem govoru vsem povabljenim predstavnikom narodnih manjšin izrekel župan mesta Banjaluka, Igor Radojičić. V kulturnem programu je nastopil MePZ iz Prnjavorja.

Za dolgoletno delo, nesebičen trud, ohranjanje kulturnega bogastva, običajev, jezika in spoštovanja sredine, v kateri živijo, so zaslužnim predstavnikom narodnih manjšin, ki živijo na področju RS, dodelili plakete in priznanja. Društvo Slovencev Triglav je prejelo plaketo za uspešno delo, predsednica Marija Grbić pa priznanje za dolgoletno vodenje društva in nesebičen doprinos k delu zveze.

Vsako leto Zveza narodnih manjšin RS Banjaluka predstavi svoje narodno bogastvo na reviji, ki je namenjena meščanom Banjaluke in vsem, ki želijo videti in spoznati narodno različnost someščanov, s katerimi živijo. Petnajstletni jubilej kulturne ustvarjalnosti je 22. septembra 2018 zvečer v Dvorani Obilićevo v Banjaluki obeležilo 11 društev, ki so se predstavila številnim obiskovalcem s pesmijo, plesi, kratkimi dramskimi predstavitvami in na koncu prireditve tudi z bogato kulinariko. Prireditev sta s svojo prisotnostjo počastila tudi župan mesta Banjaluka Igor Radojičić, ki je po dobrodošlici predsednika Zveze narodnih manjšin Franja Roverja pozdravil vse prisotne, in minister za šolstvo in kulturo RS, Dane Malešević, ki je, tako kot tudi župan, v kratkem govoru zaželel vsem pripadnikom narodnih manjšin tudi v bodoče uspešno delo.

Zatem se je začel revialni del. V eno in pol urnem pestrem programu sta sodelovali dva slovenski društvi, Lipa iz Prijedorja in Triglav iz Banjaluke. Člani društva Lipa so zapeli dve pesmi, mladi člani društva Triglav Banjaluka pa so zaplesali in uspešno predstavili čudovito izgovorjene misli v slovenščini.

Ana Marjanović,

Društvo Triglav Banjaluka


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo