Društvo Slovencev RS Triglav je 18. novembra 2017 obeležilo tradicionalno martinovanje. To je praznik, ki ga praznujemo že od začetka ustanovitve društva.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne pravijo, da je mošt nečisto, grešno novo vino, ob danem blagoslovu pa postane pravo vino. Nekoč so se poganski predniki v jeseni zahvalili bogovom za dobro letino, obenem pa so jih prosili za dobro letino tudi v naslednjem letu.

Tudi mi, banjaluški Slovenci, se zahvaljujemo za dobre rezultate v letošnjem letu, ki smo jih dosegli ob pomoči vseh tistih, ki so bili ta večer z nami, pa tudi onih, ki se nam niso mogli pridružiti.  Na začetku proslave je Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav zaplesala splet slovenskih narodnih plesov. Program je vodil Pavle Ravnohrib, ki je povabil članico društva Ano Marjanović, da pozdravi vse prisotne. Sledil je govor konzula Konzularne pisarne Veleposlaništva Republike Slovenije v Banjaluki Marjana Rističa. V imenu Slovenske izseljenske matice, je goste pozdravil gospod Sergij Pelhan, ki je ob tej priložnosti podaril Društvu knjige. Krst vina sta upodobila Pavle Ravnohrib in Darko Hederih. Vino je bilo krščeno in po tem svečanem obredu je sledil zabavni program. Zanj je poskrbel ansambel Efekt, ki so ga pripeljali predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Proslavo so omogočili: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Ministrstvo prosvete in kulture Republike Srbske, Mesto Banjaluka in mnogi donatorji, prijatelji Društva Slovencev RS Triglav Banjaluka.

Ana Marjanović