20 let slovenskih društev v Srbiji


Avtor: U.S. Datum: 2620 dni nazaj.


Prešernov dan je bil tokrat še posebno slovesen med Slovenci v Srbiji. Na povabilo Društva Slovencev Kredarica, ki praznuje 20. letnico obstoja, so se na svečano akademijo, posvečeno obletnici in Prešernovemu dnevu, v Novi Sad pripeljali Slovenci iz vseh društev in skupnosti v Srbiji.

V Srbskem narodnem gledališču so se govorniki spomnili ne tako oddaljene preteklosti in časov prežetih z mednacionalnim sovraštvom, v katerih je februarja 1997 dozorela odločitev nekaj Slovencev iz Novega Sada, da vzpostavijo prvo društvo Slovencev v takrat še Zvezni republiki Jugoslaviji. To je bilo prelomno dejanje tudi za ostale slovenske skupnosti, ki so v naslednjih 10 letih sledile temu zgledu.

Proslava ob 20. obletnici ustanovitve društva Kredarica Novi Sad.

Proslava ob 20. obletnici ustanovitve društva Kredarica Novi Sad. Vir: RTV Vojvodina Novi sad

Prireditve so se udeležil minister vlade Republike Slovenije Gorazd Žmavc, veleposlanik RS Vladimir Gasparič, župan Novega Sada Miloš Vučević, podpredsednik vojvodinske pokrajinske vlade Mihalj Njilaš, predsednik Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji Saša Verbič ter predstavniki vseh društev in organizacij Slovencev v Srbiji.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo