21. MARTINOVANJE V BANJALUKI


Avtor: U.S. Datum: 1547 dni nazaj.


Ni bilo leta brez tradicionalne zabave ob prazniku, ki je posvečen sv. Martinu. Tako je tudi letos 23. novembra 2019 Društvo Slovencev Triglav že enaindvajsetič pripravilo martinovanje.
To je praznik, ki je znan že iz časov poganov, ko so se kmetje zahvaljevali bogovom za dobro letino. Tako se tudi mi, banjaluški Slovenci, ob tej priložnosti zahvalimo vsem, ki so z nami vsa ta leta.
Voditelj uradnega dela programa je bil Dušan Tomažič, znanec in prijatelj Društva Slovencev in avtor knjige Slovenska etnična manjšina v BiH. Na začetku programa je povabil pred mikrofon Ano Marjanović, da v imenu Društva pozdravi goste. Rekla je, da je želja, ki smo jo omenili na lanskoletnem martinovanju, da Društvo dobi svoje prostore, izpolnjena. Za to se moramo zahvaliti razumevanju župana Mesta Banjaluka Igorju Radojičiću in finančni podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Omenila je tudi, da se ob koncu vsakega leta sestanemo, zberemo vtise našega dela, da se odpočijemo in naberemo moč za naše nadaljnje delo. Projekti za naslednje leto so že pripravljeni, različni bodo, a z isto nalogo – ohranitev identitete slovenske narodne manjšine, slovenskega jezika, kulture, tradicije in običajev. Na koncu je povabila župana mesta Banjaluke Igorja Radojičića, da pozdravi goste. V svojem govoru je rekel, da je zadovoljen, da je prisoten na tem dogodku, in da je srečen, da je Društvo Slovencev kot najaktivnejše društvo narodnih manjšin dobilo svoje prostore. Poudaril je, da Banjaluka dobro sodeluje z gospodarstveniki iz Slovenije.
Po pozdravnem govoru župana Radojičića sta nastopila MePZ Davorin Jenko in Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav. Sledil je krst vina. Peter Kirič in Miran Trop iz Ormoža sta na zanimiv način predstavila slovenski običaj – krst vina. Po zdravici je goste zabaval ansambel Džuboks iz Novega mesta.
Upamo, da so se vsi dobro zabavali in da se bomo drugo leto prav tako veselo družili.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo