23. aprila Vseslovensko petje s srci


Avtor: U.S. Datum: 1707 dni nazaj.


Le še dobra dva tedna nas ločita od dogodka, ki poskuša združiti državljane Slovenije ter Slovence v sosednjih državah in po svetu v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon sebi, slovenskemu jeziku, kulturi in državi. Lansko prvo Vseslovensko petje s srci je bilo uspešno, zato ga bodo letos ponovili.

Kdaj?

23. aprila 2019 med 10. in 11. uro po lokalnem času.

Vir: facebook stran Vseslovensko petje s srci ‒ povežimo Slovenijo

Za kaj gre?

Preprosto za petje. Vse, kar potrebujete je glas in dobra volja. Lahko pojete sami ali se dobite skupaj s prijatelji in znanci in zapojete skupaj. Zato da se ljudje povežemo in da se ustvarita boljše vzdušje in energija. Naredite si svoj lasten izbor slovenskih pesmi. Lahko si pomagate s pesmimi, ki jih najdete na YouTube kanalu z naslovom Vseslovensko petje s srci. Naj bodo pesmi, ki nas radostijo in navdihujejo s pozitivnostjo in lepimi občutki.

Na javnih prostorih bomo peli slovenske ljudske pesmi, doma in na delovnih mestih pa tiste, ki so nam najbolj pri srcu. Seznam najbolj poznanih ljudskih pesmi je pripravila samostojna kulturna publicistka Dušica Kunaver.

Več o dogodku lahko preberete na Facebooku.

Kdo bo prepeval in kje?

Vsi, kdorkoli, z vrhunsko glasbeno izobrazbo ali brez posluha, in to kjerkoli. Prepevali bodo otroci v razredih vrtcev in šol, zaposleni na delovnih mestih, upokojenci v domovih za ostarele, dobrovoljneži na cesti, sprehajalci psov v parku, prepevamo lahko doma … Domovi za upokojence se lahko lokalno povežete s šolami ali vrtci in skupaj naredite medgeneracijsko izmenjavo s prepevanjem pesmi in s starimi šegami in navadami, da se prenesejo na mladi rod. Lahko ste ustvarjalni po svojih zmožnostih, pomembno je da se imamo skupaj lepo. Ne gre za množično prireditev, temveč za majhen dogodek velikih, pomembnih razsežnosti v različnih krajih po Sloveniji.

Zakaj dogodek?

Ideja za dogodek izhaja iz prepričanja, da lahko vsak naredi nekaj dobrega zase in za celotno družbo, da nam bi šlo bolje. Danes, ko sodobna globalna družba teži k odtujitvi posameznika od domače skupnosti, je še toliko bolj pomembno, da se vsak posameznik zaveda odgovornosti, da je potrebno nekaj spremeniti in narediti za nas in za naslednje rodove (da lahko vsak prispeva k skupnim vrednotam, kot so jezik, kultura, tradicija). Ko pojemo, dihamo globlje, odprejo se naša srca, postanemo bolj dojemljivi za pozitivnost, povezanost, sočutje, sodelovanje. Petje vpliva na spremembo zavesti in nas harmonizira. Slovenci imamo največ zborov na kvadratni meter na svetu, zato je lahko skupno prepevanje tisto, ki nas najlažje znova poveže in s katerim se lahko poistovetimo.

Če želite izvedeti še več odogodku ali o prijavi petja na javnih mestih, pišite na vseslovenskopetje@gmail.com.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo