25 let slovenskega društva v Brezi


Avtor: U.S. Datum: 1828 dni nazaj.


V nedeljo, 14. aprila 2019 so v dvorani Radničkega doma v Brezi obeležili 25 let delovanja Slovenskega združenja meščanov Breza.

Prireditve so se udeležili: gospa Zorica Bukinac, veleposlanica Republike Slovenije v Sarajevu, dr. Zvone Žigon in gospa Suzana Martinez iz Urada za Slovence po svetu iz Ljubljane, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v Sarajevu, Kaknju, Zenici in Brezi, gospa Mateja Kregar ter predstavniki slovenskih društev iz Sarajeva, Kaknja, Zenice in Banja Luke.

Prvi Slovenci so prišli v Brezo v letih 1906/07, kot strokovnjaki in delavci v rudniku. S sklepanjem zakonskih zvez s pripadniki drugih narodnosti so se Slovenci v glavnem asimilirali s tukaj živečimi Hrvati, Srbi in Bošnjaki ter tako izgubili slovensko identiteto, običaje in jezik.

Med in po vojni se je iz BiH izselilo veliko otrok in vnukov tukaj živečih Slovencev, kar je močno vplivalo na starostno strukturo Slovenskega združenja meščanov Breza, v katerem so ostali predvsem upokojenci in zelo malo družin z majhnimi otroki. A so, živeč in delujoč v Brezi skoraj eno stoletje, kljub temu ostali v prvi vrsti "Brezani s slovenskim poreklom", ki so ogromno prispevali k razvoju mesta.

Trenutno šteje Slovensko združenje meščanov 33 družin in 69 članov. Zaradi mešanih zakonov, sklenjenih v preteklosti in sedanjosti, so to v glavnem Slovenci drugega, tretjega in četrtega kolena.

Ker noben od članov, kljub želji, ne govori slovensko, se je s tem šolskim letom, 2018/19, pričel dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture v Brezi. Izvaja ga gospa Mateja Kregar, obiskuje pa ga 11 odraslih učencev, ki so pod njenim mentorstvom pripravili današnji kulturni program, katerega je popestril mešani pevski zbor »Camerata Slovenica« SD Cankar Sarajevo.

Slovensko združenje meščanov, katerega predsednica je gospa Ina Bartula, je prejelo priznanje in pohvalo Urada vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki je prireditev, poleg župana Občine Breza, gospoda Muniba Zaimovića, tudi finančno podprl.

Mateja Kregar,

učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v Sarajevu, Kaknju, Zenici in Brezi


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo