25 let Slovenskega združenja meščanov Kakanj


Avtor: U.S. Datum: 2480 dni nazaj.


Slovensko združenje meščanov „Jožef Špringer“ Kakanj je 11. februarja obeležilo 25 let delovanja. Slovenci so v Bosno in Hercegovino in tako tudi v občino Kakanj prihajali v več valovih. Prvi so prišli v času Avstro-ogrske, nekateri so bežali pred vojno med Abesinijo in Italijo, nekateri pa po koncu druge svetovne vojne. Na odprtje rudnika, leta 1902, je prišlo več rudarskih inženirjev, tehnikov, rudarjev in drugih obrtnikov. S seboj so prinesli slovensko kulturo, jezik in običaje. V Kaknju so bile med prvimi družine Jenko, Batič, Majer, Zakušek, Rejc, Adamčič, Lapajne, Špringer in druge, katerih potomci že peto generacijo živijo in delajo v tem mestu.

Slovensko združenje meščanov „Jožef Špringer“ Kakanj  je 11. februarja obeležilo 25 let delovanja.

Slovensko združenje meščanov „Jožef Špringer“ Kakanj je 11. februarja obeležilo 25 let delovanja.

Leta 1992 so registrirali prvo slovensko društvo v BiH. Ob ustanovitvi združenja je bilo v Kaknju približno 230 družin oziroma 500 oseb slovenskega porekla. To število se je zmanjšalo med vojno. Danes je v združenju 87 družin in okrog 187 aktivnih članov, ki so potomci Slovencev.

Združenje je zelo priznano tako v občini Kakanj kot tudi med drugimi društvi v BiH . Ima ves čas dejavno sekcijo članic, ribiško in šahovsko sekcijo, planince, folkloro, orkester mladih članov ter dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture. Bilo je prvo registrirano združenje Slovencev v BiH. Po smrti prvega predsednika Jožefa Špringerja, leta 2014, se je v zahvalo za njegovo delo preimenovalo v Slovensko združenje meščanov „Jožef Špringer“ Kakanj.

Proslave ob 25. obletnici so se med drugimi udeležili predstavniki veleposlaništva Republike Slovenije na čelu z veleposlanikom Iztokom Grmekom, predsednik Zveze slovenskih društev v BiH »Evropa Zdaj«, Darko Mijatović , predsednik občinskega gospod Slaven Katičić in drugi predstavniki lokalnih oblasti ter društev.

Prireditev se je začela z orkestrom in pesmijo Zabučale gore, nato je predsednica povedala nekaj o preteklosti in delovanju društva. Nekaj besed sta prisotnim namenila še veleposlanik Grmek in Mijatović. Nato je nastopil orkester, v katerem igrajo člani združenja, otroci in potomci Slovencev v Kaknju. Po koncertu so si prisotni ogledali razstavo slikarja Zvonka Ostojića, potomca Slovencev, in rokodelske izdelke članic društva. Sledila je večerja in druženje pozno v noč.

Davorka Drijenčić- Špringer, predsednica združenja


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo