Miklavž in drugi dobri ljudje


Avtor: U.S. Datum: 1582 dni nazaj.


Česa se lahko nadejajo Slovenci v Italiji, iz koroške Caritas v krško škofijo, miklavževanje v Porabju, lutkovne predstave v Kvarnerju in Istri, Boris Pahor - človek, ki je videl preveč, Gamsi na plazu - peta izdaja

unanji minister Cerar se je v Rimu z italijanskim kolegom Di Maiom pogovarjal tudi o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji. Kako bo v prihodnje z njihovim predstavnikom v rimskem parlamentu?  Di Maio priznava, da ustava ne predvideva zagotovljenega zastopnika.  Obljublja pa pripravljenost italijanskih političnih strank in njihovih vodij, da tovrstno zastopstvo zagotavljajo tudi v prihodnosti.

Prvi škof

Rojaki na avstrijskem Koroškem so z navdušenjem sprejeli imenovanje Jožeta Marketza za novega krškega škofa. Gre za prvega koroškega slovenskega škofa na avstrijskem Koroškem.  Študiral je v Salzburgu, Ljubljani, na Dunaju, v Rimu in Jeruzalemu, opravljal različne naloge v okvir krške škofije in bil med drugim župnik na Radišah. Leta 2004 je bil imenovan za papeževega častnega kaplana – monsignorja. 2014 je prevzel vodenje koroške Caritas in se med drugim odločno zavzel za sprejem in humanitarno ravnanje z begunci.  Slovenski jezik bo uporabljal tudi v prihodnje, zagotavlja.

“Tudi v javnosti bom, to je samoumevno, ta jezik, moj jezik uporabljal. Mislim, da to veliko pomeni ljudem. Upam, da jih bom s tem opogumil, da tisti, ki še znajo slovenščino, tudi govorijo slovensko.”

Miklavž v Monoštru

Pridružimo se Miklavžu, ki je v  Slovenskem domu v  Monoštru razveselil več kot 70 malčkov, ki se učijo slovenskega jezika. Zveza Slovencev na Madžarskem, ki organizira miklavževanje, se že prej poveže z narodnostimi vrtci, vzgojiteljice pa otroke pripravijo na prihod Miklavža tudi s pesmicami.

Muca copatarica na Reki

Veselo je bilo tudi v reškem vrtcu in osnovni šoli Kozala, ki jo je obiskala Muca copatarica. Predsednica slovenskega društva iz Dubrovnika Tanja Baletić Cizej namreč te dni s svojimi lutkovnimi predstavami navdušuje najmlajše v Kvarnerju in Istri.

Boris Pahor in BBC

BBC je posnel dokumentarni film o pisatelju Borisu Pahorju. Novinar Alan Yentob je Pahorja, ki ga opiše kot najstarejšega znanega preživelega zapornika v nacističnih taboriščih, obiskal na njegovem domu na Kontovelski rebri pri Trstu, kjer mu je 106-letnik pripovedoval o svojem boju proti fašizmu in nacizmu ter izkušnjah v taboriščih. Pri snemanju filma z naslovom Človek, ki je videl preveč, je sodelovala tudi Neva Zajc. Podrobneje o snemanju filma lahko slišite v tokratni oddaji.

Gamsi na plazu

…. Včasih se mi zdi, da je usoda mojega rodu podobna gamsom na plazu….V domovini gamsov vedno drče plazovi. Toda gamsji rod se drži
kljub plazovom – razen tistih gamsov, ki preslišijo materin žvižg in se ločijo od neugnanega, ponosnega, vsem viharjem in plazovom kljubujočega tropa.  

Tako je v knjigi Gamsi na plazu zapisal Karel Prušnik Gašper. Delo opisuje partizanski boj na avstrijskem Koroškem in tudi najnovejša – že
peta izdaja – je izšla ob pomembnem zgodovinskem trenutku – 100. obletnici koroškega plebiscita. Slovenska prosvetna zveza iz Celovca jo je izdala skupaj z  vezo koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora, založil pa jo je Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Avtorjev sin Danilo Prušnik je skrb za ohranjanje družinske tradicije prenesel na svoje otroke.

“Tudi moja stara mama je napisala knjigo, vsak dan je pisala dnevnik, ko je bila izseljena. S to tematiko se ukvarja tudi moja hčerka, umetnica (Tanja Prušnik) ima več serij gnp – Gamsi na plazu -, prav tako se s to tematiko ukvarja tudi sin. Vsi potomci Karla Prušnika  Gašperja se ukvarjamo s to tematiko in upam, da se tudi vsi Slovenci.”

Prisluhnite oddaji: Sotočja (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo