30 let treh Slovenij na Svetih Višarjih


Avtor: U.S. Datum: 2096 dni nazaj.


Na slovensko-italijansko-avstrijski tromeji se na prvo nedeljo v avgustu vsako leto zbere več tisoč Slovencev iz domovine, zamejstva in sveta.

Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije na Višarjah, poimenovano Romanje treh Slovenij, je tradicionalen in najbolj odmeven dogodek Rafaelove družbe.

Tradicionalno 29. romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Foto: Jurij Paljk/STA

Lansko romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Foto: Jurij Paljk/STA

Kot pravijo v ustanovi za pomoč slovenskim izseljencem in zdomcem pri gojitvi njihovega slovenstva in katolištva, je prireditev – letošnja bo že 30. po vrsti – rekreativnega, izobraževalnega in družabnega značaja. Nekateri udeleženci se na vrh 1766 metrov visoke gore na italijanski strani zahodnih Julijcev povzpnejo peš in tako obujajo staro romarsko pot, številni se na prizorišče pripeljejo z gondolo. Celodnevni program običajno vključuje pozdrav in nagovor predstavnikov političnega življenja, predavanje uglednega slovenskega znanstvenika oziroma kulturnika o pomembnih narodnostno-bivanjskih vprašanjih, slovesno bogoslužje, pri katerem sodeluje pevski zbor iz zamejstva ali matične domovine, ter kulturni program, ki ga oblikujejo gostje iz domovine in tujine.

TUDI ZA MLADE

Po uradnem programu sledijo pogovor, petje in druženje Slovencev z vseh koncev sveta. Vsi so dobrodošli tudi v Ehrlichovem domu, ki ga Rafaelova družba vzdržuje ter uporablja v kulturne, duhovne in izobraževalne namene. Od leta 2008 nekaj dni pred Romanjem treh Slovenij v Ehrlichovem domu poteka tudi program za mlade iz domovine, zamejstva in sveta – Višarski dnevi, ki se zaključijo ravno na dan prireditve. Mladi se na Višarskih dnevih, ki potekajo še pozimi in spomladi, seznanijo z vprašanji asimilacije, integracije, zgodovinskega nastanka ter življenja zamejskih in izseljenskih skupnosti.

JUBILEJNO SREČANJE

Trideseta obletnica Romanja treh Slovenij se bo 5. avgusta na Višarjah začela s predavanjem pravnika in politologa Dejana Valentinčiča z naslovom Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje. Sledila bo slovesna maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Po maši bo na ploščadi za cerkvijo kulturni program, ki ga bosta z glasbo obogatila Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Romanje Rafaelova družba pripravlja v sodelovanju z zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

novice.svet24.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo