40.let delovanja Sveta slovenskih organizacij


Avtor: slovenci Datum: 2734 dni nazaj.


Pogovor z predsednikom SSO Walterjem Bandljem

Svet slovenskih organizacij bo jutri (petek, 16.12.) v tržaškem Kulturnem domu praznoval 40-letnico delovanja. To bo priložnost za pregled opravljenega dela in hkrati za razmislek o prihodnosti krovne manjšinske organizacije in tudi Slovencev v Italiji. O tem in še o marsičem drugem smo se pogovarjali s predsednikom Walterjem Bandljem.
Mislite, da so vedno aktualna temeljna načelna izhodišča, na katerih se je pred 40 leti rodil SSO?
Bolj kot načela gre za vrednote, in sicer demokracijo, krščanstvo in slovenstvo. Vse tri so danes zelo aktualne. Kar se je spremenilo, pa je družbeni kontekst. Omenjene vrednote lahko prav tako živimo in uveljavljamo tudi v današnji družbi. Rekel bi, da še toliko bolj, ker so družbene spremembe šle v smer opuščanja vrednot in relativizma.
SSO je od začetka zagovarjal samostojno politično in volilno nastopanje Slovencev, kar pomeni tesne vezi s stranko Slovenska skupnost. Mislite, da je ta naveza še vedno aktualna?
Seveda je aktualna in to vedno bolj.
Zakaj pa?
SSk je sicer majhna stranka, vendar je tista, ki je prestala vse politične pretrese, ki so se v zadnjih desetletjih zgodili v Italiji in v naši deželi. Udejstvovanje Slovencev v vsedržavnih strankah je sicer pomembno in hvalevredno, vendar to ni ista stvar.

Intervju si lahko v celoti preberete na portalu Primorski dnevnik.

medium


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo