40 obletnica društva Slovenski zvon iz Krefelda


Avtor: U.S. Datum: 1453 dni nazaj.


Slovensko kulturno društvo Slovenski zvon iz Krefelda je v soboto 23.novembra 2019 praznovalo 40-letnico v stavbi »Dach der Kulturen« v Krefeldu. Na praznovanje so povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Slovenije.
Med gosti sta bila slovenski veleposlanik iz Berlina Franci But in predsednik društva Maribor iz Hildna Jože Pahič. Iz Slovenije so nas obiskali član in članice KUD Vitomarci. Na začetku je vse prisotne pozdravila predsednica Rozina Lovrenčič.Skozi program je vodila socialna pedagoginja Valerija Ilešič Toš. V prvi točki programa je bivši učitelj slovenskega dopolnilnega pouka prebral kroniko društva v slovenščini in v nemščini.Društvo Slovenski zvon je bilo ustanovljeno 3.februarja leta 1. Vsa leta so pripravljali in organizirali kulturne in zabavne prireditve ter številne izlete po različnih mestih Zahodne Evrope : Pariz, Bruselj, Strassburg, Berlin, Trier, Amsterdam, Brügge, Gosslar. Na izletih po Sloveniji so spoznali različna slovenska mesta in njihove znamenitosti. V času osamosvajanja Slovenije smo se udeleževali prireditev v podporo priznanja Slovenije kot samostojne države. Sodelovali smo z učiteljicami in učiteljema slovenskega dopolnilnega pouka kot s slovensko katoliško misijo v deželi Severno Porenje – Vestfalija. Aktivno smo podpirali mladinsko pevsko skupino ESKALA, ki jo je vodila Danica Ban.Ta skupina je julija 2004 kot prva nastopila v Državnem zboru Republike Slovenije na srečanju Slovencev po svetu. Vrsto let predstavljamo Republiko Slovenijo na vsakoletnem dnevu Evrope v Düsseldorfu.Aktivno smo sodelovali z drugimi slovenskimi društvi iz naše dežele 1.maja 2004 v Düsseldorfu ob vstopu Slovenije v EU. Tudi jesenska srečanja slovenskih družin na seminarjih v Baasemu so bila zanimiva. Aktivno smo se povezali s KUD Vitomarci in nemškim pevskim zborom MGV Eintracht iz Willich-Schiefbahna. To je le drobec aktivnosti našega društva. Vse prisotne je pozdravil slovenski veleposlanik iz Berlina Franc But. Sledil je kulturni program,ki so ga izvajali gostje iz Slovenije. Predstavili so življenjepis prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika skozi njegove pesmi. Naš znanec Milan Černel je zaigral Valentina Vodnika. Mladinki KUD Vitomarci sta recitirali pesmi Toneta Pavčka. Predsednica društva Rozina Lovrenčič je obdarila veleposlanika Francija Buta in Vitomarčane z darili. Po okusni večerji so zaigrali Roman Pezdir s prijatelji in zabavali občinstvo. Prisotni sta bili dve pevki ESKALE. Z zborovodkinjo Danico Ban so zapele nekaj pesmi. Pridružilo se je tudi občinstvo. Zbiral se je denar za glasbenike, ki so se honorarju odpovedali, da ga je društvo dalo za dobronamerne namene socialni pedagoginji Valeriji Ilešič Toš iz Vitomarcev v Sloveniji.Večer je kar prehitro minil v prijetnem vzdušju. Srečanja in praznovanja se je udležilo 70 ljudi iz različnih nemških mest v Severnem Porenju-Vestfaliji.
Dušan Čegovnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo