40. Tischlerjeva nagrada


Avtor: U.S. Datum: 1465 dni nazaj.


Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta v petek, 25. januarja 2019, podelila letošnjo najvišjo nagrado rojakov na severni strani Karavank. Prejel jo je dolgoletni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer (1935) za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju.

Janko Zerzer (v sredini), prejemnik 40. Tischlerjeve nagrade. Foto © Matjaž Merljak

Nagrada nosi ime dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja in prvega predsednika NSKS, ki je močno zaslužen za slovenski narod na več področjih. Tako kot on, imajo vsi nagrajenci izredne zasluge za slovensko narodno skupnostno, vsak na svojem področju.

Kot je še dejal mag. Janko Krištof, predsednik KKZ, organizaciji s podeljevanjem Tischlerjeve nagrade, ohranjajo spomin na velikega rojaka in izpostavljajo njegov pomen za slovensko skupnost. Krištof je še dejal: "Ko se je izvedelo, da letos to nagrado prejme Janko Zerzer, se je nekdo pred menoj začudil, zakaj da je ni prejel že zdavnaj, sem mu moral odgovoriti, da jo je do še pred nedavnim redno podeljeval in da mu je v zadnjih letih nismo mogli podeliti, ker je bil še tako aktiven, da bi dajalo preveč vtis, češ da si jo podeljuje sam … Vsekakor je skozi vsa povojna desetletja vnašal toliko življenjskih moči v pridi naše narodne skupnosti, da mu danes upravičeno izročimo priznanje in zahvalo v tej obliki."

Predsednik NSKS dr. Zdravko Inzko je v nagovoru opisal prejemnika nagrade. Dejal je, da je večer edinstven, saj bo nagrado prejel isti človek, ki je davnega leta 1979 izročil prvo Tischlerjevo nagrado. Opisal je začetek njegovega življenja v Svečah ob Dravi, šolsko dobo in dejavnosti po vrnitvi s študija na Dunaju. V okviru svojih neštetih prizadevanj si ej vedno prizadeval za ohranitev slovenskega jezika. To je bilo pravzaprav njegovo življenjsko geslo. Vedno je bil zagovornik dialoga med koroškimi Slovenci. Kjer je le bilo mogoče, je v sporih skušal najti kompromise. To velja predvsem za koordinacijski odbor Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze, ki je začel delovati leta 1969. Tako na Slovenski gimnaziji kot na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru je bil eden redkih ali pa edini profesor zgodovine, ki se je trudil, da je v pravi luči pokazal zgodovino druge svetovne vojne, usodo Slovencev v pregnanstvu, pa tudi v odporniškem gibanju. Ogromno je prispeval k dobremu kulturnemu sodelovanju s kulturniki v Sloveniji, bil je tudi pobudnik kulturne izmenjave s Slovenci v Italiji.

Prireditve so se udeležili visoki gostje: minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, predsednica državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, generalni konzul in konzulka, predstavnik krške škofije prelat Michael Krištof, predstavniki kulturnih, gospodarskih, šolskih in cerkvenih ustanov iz Slovenije, Koroške in Goriške. Kulturni program so sooblikovali komorna pevka Bernarda Fink in pianistka Monika Seher, cerkveni zbor iz Sveč pod vodstvom Damjana Oitzla ter kvartet Dobško jezero pod vodstvom Simona Triessniga. Na večeru so podelili tudi nagrade za letošnji Govorniški natečaj med mladimi rojaki.

Matjaž Merljak

Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo