40 zelenih dejstev o naši deželi


Avtor: U.S. Datum: 3198 dni nazaj.


Ali veš da ...

- je Slovenija med najbolj biotsko raznolikimi državami na svetu? Površina Slovenije predstavlja manj kot 0.004 % celotnega Zemljinega površja, a na njemu živi 1 odstotek vseh živih bitij in 2 odstotka zemeljskih bitij. Skupno kar 24.000 živalskih vrst.

- je Slovenija tretja najbolj gozdnata država v Evropi? Skoraj 60 % vsega ozemlja pokriva gozd. V zadnjih desetletjih pa se delež gozda še povečuje, saj vsako leto posadimo kar preko milijon dvesto tisoč dreves.

- je več kot tretjina slovenskega ozemlja zaščitenega in uvrščenega v evropsko omrežje Natura 2000, ki varuje biotsko raznolikost?

- je bil Krajinski park Ljubljansko barje pred 4000 leti jezero, na katerem so živeli mostiščarji? Zaradi ohranjene narave zdaj slovi kot mednarodno pomembno zavetišče za ptice. V njem gnezdi prek sto vrst ptic, več kot sto vrst pa območje obišče med preletom ali prezimovanjem.

- je Krajinski park Sečoveljske soline edino slovensko mokrišče na seznamu UNESCA kot mokrišče mednarodnega pomena? Danes deluje le še manjši del solin, ki so stare več kot 700 let, v opuščenem delu solin pa najdemo bogato zakladnico rastlinskega in živalskega sveta, med drugim etruščansko rovko, ki je najmanjši sesalec na svetu!

- je v Sloveniji ena izmed največjih populacij rjavega medveda v Evropi? Bilo naj bi jih med 500 in 700.

Rjavi_Medved

- je Slovenija ena izmed vodnato najbolj bogatih držav v Evropi? Njene reke, potoki in drugi vodotoki so dolgi kar 27.000 kilometrov. Poleg tega ima številne termalne in mineralne vrelce in veliko podtalnih voda.

- v drugem največjem slovenskem mestu Mariboru raste najstarejša vinska trta na svetu? Stara je več kot 400 let, kljub temu iz njenih grozdov žametne črnine vsako leto še vedno pridelajo 25 litrov vina.

- je pomemben simbol slovenstva lipa oziroma lipov list? Najevska lipa na Koroškem naj bi bila stara več kot 780 let, ob njej pa se zadnjih 20 let v avgustu zberejo vsi najpomembnejši slovenski državniki.

lipa_wambierzyce

Slovenske posebnosti

- se Slovenija uvršča med države z največ sakralnimi objekti glede na število prebivalcev v Evropi? Po Sloveniji je skoraj 3.000 cerkev, kapelic in bogoslužnih znamenj.

- je slovenska posebnost dvojno vezani kozolec ali "toplar"? V Sloveniji so kozolci, torej objekti, namenjeni sušenju in spravilu sena ter drugih poljskih pridelkov, najbolj razširjeni na svetu.

- v Sloveniji že od ustanovitve leta 1580 deluje svetovno znana kobilarna Lipica, ki slovi po vzgoji skoraj že aristokratskih lipicancev? Značilnost odraslega lipicanca sta predvsem njegova bela barva in pa neverjetno lahkotna sposobnost učenja.

670x420_djvu_1370601_dane_cmaj-lipicanec

- geografska in podnebna pestrost ter raznolikost Slovenije omogočajo, da na en dan dopoldan obirate jesenske sadeže, se popoldan skopate v Jadranskem morju, zvečer pa skočite še na nočno smuko?

- je slovenska planota Kras dala ime kraškemu svetu in kraškim pojavom širom sveta? Na Krasu so strokovnjaki najprej pojasnili številne kraške posebnosti: podzemne jame, vrtače in vodne ponore.

- ima Slovenija najvišji klif na Jadranu? Na Strunjanskem polotoku se od obale Jadranskega morja do vrha dviga kar 80 m visoka, skoraj prepadna flišna stena.

- je Cerkniško jezero presihajoče jezero? Spomladi in v jeseni, ko se jezero napolni, lahko njegova površina znaša tudi do 38 km2, s čimer postane največje slovensko jezero, poleti pa se občutno zmanjša, saj njegovo vodo odvajajo številni požiralniki.

1323110559_7545_img_4889

- v Cerknici za časa pusta oblast prevzamejo Butalci? Literarni liki pisatelja Frana Milčinskega so znani po tem, da so se daleč nazaj skregali s pametjo in v tem boju zmagali. V času pusta torej oživijo in s svojo preroško »modrostjo« vodijo znani slovenski pustni karneval.

- je najbolj znana slovenska maska Kurent? Ena najbolj tradicionalnih slovenskih pustnih mask s svojo navzočnostjo preganja zimo in prinaša srečo. Kurenti preganjajo zimo na velikem pustnem karnevalu na Ptuju.

- je slovenska tradicionalna praznična jed tako imenovana potica? V zadnjih časih je postala eden bolj prepoznavnih znakov Slovenije najrazličnejših mednarodnih državniških, kulturnih in športnih srečanjih.

Zgodovinski mejniki

- si lahko v Sloveniji ogledate tudi sledi pravih dinozavrov? Sledi iz zgodnjega triasa, predvidoma stare okrog 200 milijonov let, si lahko ogledate na Zalarjevem vrhu blizu Idrije.

- je na slovenskih tleh potekala bitka, ki je bila neposreden povod za razpad rimskega cesarstva na vzhodni in zahodni del? Bitka dveh stotisočglavih vojsk pod vodstvom cesarja Teodozija in tekmeca Evgenija je potekala 5. in 6. septembra 394 v Vipavski dolini.

- so Brižinski spomeniki najstarejši ohranjeni zapis slovenščine in tudi najstarejši ohranjen zapis kakšnega slovanskega jezika? To so tri obredna besedila z versko vsebino, ki so nastala okoli leta 1000. Hranijo jih Bavarskem muzeju v Münchnu.

- je bila prva slovenska knjiga Katekizem napisana leta 1550? V obdobju reformacije jo je napisal protestantski duhovnik Primož Trubar.

- velja za največjega slovenskega pesnika France Prešeren? Proslavil se je predvsem s pisanjem sonetov, njegova pesem Zdravljica pa je slovenska himna.

preseren

- je Stara lekarna v Olimju najstarejša lekarna v Sloveniji in ena najstarejših ohranjenih meniških lekarn v Evropi? V njej so ohranjene Lerchingerjeve freske iz leta 1780, ki predstavljajo svetopisemske dogodke s poudarkom na sadežih in zdravilnih rastlinah.

- je med prvo svetovno vojno preko slovenskega ozemlja potekala pomembna frontna linija imenovana Soška fronta? Na njej so se proti Italijanom na strani Avstro-Ogrske borili številni Slovenci in to plačali tudi s svojim življenjem.

- je arhitekturno podobo slovenskega glavnega mesta odločilno zaznamoval znani slovenski arhitekt Jože Plečnik? Njegov vpliv na sam izgled mesta je bil tako velik, da prestolnico nekateri imenujejo kar Plečnikova Ljubljana.

- je bila slovenska vojna za neodvisnost leta 1991, znana tudi kot desetdnevna vojna, prva vojna v Evropi po drugi svetovni vojni? Kljub svoji kratkotrajnosti pa je žal zahtevala 76 žrtev.

- je Slovenija leta 1998 ustanovila Mednarodni sklad za deminiranje in pomoč žrtvam min? Sklad je prvotno deloval le na področju jugovzhodne Evrope, kasneje pa je prerasel v organizacijo svetovnega merila.

Naj rekordi

- je jama Vilenica pri Lokvi najstarejša turistična jama v Evropi – turistični ogledi po njej potekajo že od leta 1633? V njeni Plesni dvorani vsako leto podelijo mednarodno literarno nagrado Vilenica.

- je jedilnica premogovniškega rudnika v Velenju 160 m pod površjem zemlje najnižje ležeča jedilnica v Evropi? Dolga je približno 15 m, v njej za 12 mizami lahko obeduje 48 ljudi.

- so največ znamenitih blejskih kremnih rezin ali »kremšnit« spekli v slaščičarski delavnici Hotela Park na Bledu, in sicer že preko deset milijonov? Izvirni recept mojstra slaščičarja Ištvana Lukačeviča ostaja nespremenjen že od leta 1953.

img-179042872-660x437

- je najdaljši železniški most na svetu z lokom iz oblikovanega kamna Solkanski most na bohinjski progi? Glavni lok je dolg 85 m, celoten most pa 219,7 m.

- v Sloveniji stoji najvišji industrijski dimnik v Evropi? S tem nazivom se ponaša dimnik termoelektrarne v Trbovljah, ki je visok kar 362 m. Z njegovo izjemno višino so hoteli preprečiti onesnaževanje nižjih plasti zraka.

- so v Planici dosegli že več kot šestdeset svetovnih rekordov v smučarskih skokih in poletih? Med drugim je smučarskim skakalcem v Planici prvič uspelo prebiti magični meji tako stotih kot dvestotih metrov.

- je daleč najuspešnejša slovenska glasbena skupina vseh žanrov in dob narodnozabavna skupina Ansambel bratov Avsenik, ki je prodal kar 31 milijonov plošč? Brata Avsenik sta tudi največkrat izvajana evropska skladatelja.

- je Slovenec Davo Karničar prvi smučal z najvišje gore sveta Mount Everesta? Karničar je tudi prvi človek na svetu, ki je presmučal vse najvišje vrhove sedmih celin.

- je slovenski ultra-maratonski plavalec Martin Strel prvi, ki mu je uspelo preplavati Amazonko, Mississippi in Jangcekiang?

- so se slovenski maturantje večkrat zapored uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov z najštevilčnejšo sinhrono četvorko na svetu? Ta tradicionalen maturantski ples je po ulicah slovenskih mestih hkrati plesalo več kot 26.700 maturantov.

In še ...

- ima Slovenija več kot 7 tisoč kilometrov pohodniških gorskih poti, ob katerih je 165 planinskih koč in bivakov?

planinska_koca-mala

- 216 km² Slovenije obsegajo vinogradi?

- ima Slovenija številne zanimive kulinarične festivale? Med drugim prirejajo solinarski festival, festival zelja, kostanjevo nedeljo in fižolov dan.

- lahko v Sloveniji plačate zato, da prenočite v zaporniški celici? Hostel Celica v Ljubljani je nekdanji vojaški zapor, kjer so domiselno uredili udobne celice za goste.

- je uradni simbol Ljubljane zmaj, ki naj bi ga na svoji poti po Ljubljanskem barju ubil znani grški antični junak Jazon s svojimi neustrašnimi soborci Argonavti?

- so nekatere prizore v filmu Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan posneli v Dolini Soče?

- se pari še vedno poročajo na Blejskem otoku? V skladu s tradicijo mora za dolg in srečen zakon ženin nevesto prenesti v naročju po 99 stopnicah, kolikor jih vodi na otok.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo