46. „TABOR SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV“


Avtor: U.S. Datum: 3066 dni nazaj.


image1
20. - 21. 06. 2015, Šentvid pri Stični
„Oj, lepo je res na Deželi“ je bilo geslo, tokrat že šestinštiridesetega Tabora pevskih zborov, ki je bil spet v Šentvidu pri Stični.
Na njem je sodelovalo približno sto pevskih zborov in okoli 1500 pevcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Srbije in Hrvaške, tam kjer delujejo slovenska društva in ohranjajo zborsko petje.
Tabor je odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije mr Julija Bizjak Mlakar. V svojem govoru je povdarila, da je ta kulturna manifestacija zelo pomembna in da bo tudi v bodoče ministrstvo za šolstvo in kulturo podprlo to kulturno zavest, ki je v Sloveniji in širše, pomembna za ohranitev zborovskega petja.
Gospod Jernej Lampret, predsednik Tabora je v svojem govoru naglasil, da je sodelovanje slovenskih društev, ki delujejo izven Slovenije in ki ohranjano slovensko kulturo in jezik, močno pomembno, vseeno kje živijo in delajo. Večer pred Taborom je bil rezerviran za predstavitev slovenskih pevskih zborov izven Slovenije.
V polni dvorani O.Š. „Ferdo Vesel“ je bila publika skupaj z eminetnimi gosti navdušena ob izvedbi odličnega zborovskega petja, ki jih je pelo 11 zborov iz petih območji izven Slovenije.
image1 (2)
Naš zbor Davorin Jenko, skupaj z dirigentkom mr Vanjo Topić je tokrat uspešno sodelov že trinajstič na Taboru. Zapel je tri kompozicije - dve slovenske in eno starogradsko pesem. Zahvaljujoč velikem številu čestitk, ki smo jih dobili, od izjemnih posameznikov in po velikem aplavzu, lahko zaključimo, da je bil naš nastop viden, zelo uspešen in popolnoma zadovoljujoč za tako značajno prireditev.
Enajst zborov, gostitelji in publika so na koncu prireditve prisostvovali čudovitem ognjemetu a po njem smo nadaljevali v druženju s pevci sonarodnjaki na bogatem coctelu pozno v noč.
Drugi dan Tabora je naš zbor pel skupaj s številnimi slovenskimi zbori. Peli smo pesmi katere so bile že prej planirane in smo jih morali pripraviti za naš skupen nastop. Bile so to pesmi slovenskih kompozitorjev in kot vedno smo jih peli pod taktirko Igorja Švare.
Zabavno potovanje ob vrnitvi v Banjaluko, dober nastop, zadovoljstvo naše dirigentke in nas članov, je inspiracija za naše daljne delo, uspešnejše nastope in prav to je cilj nas pevcev in našega Društva Slovencev Triglav Banjaluka.
Avtor članka: Stanko Prosen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo