5. Regionalna likovna kolonija »Slovenci v Tuzli 2018«


Avtor: U.S. Datum: 2051 dni nazaj.


26. avgusta 2018 so v Tuzli, v Hiši plamena miru (Kući plamena mira) zaprli 5. Regionalno likovno kolonijo „Slovenci v Tuzli 2018" in odprli razstavo umetniških del.

V minulih 6 dnevih je pod pokroviteljstvom in v organizaciji Zveze slovenskih združenj v BiH „Evropa zdaj" ter Slovenske skupnosti Tuzla v Hiši plamena miru potekala 5. Regionalna likovna kolonija „Slovenci v Tuzli 2018".

Zbralo se je 13 umetnikov iz regije in širše, ki so v nevsakdanjem ustvarjalnem vzdušju in ob izmenjavi izkušenj vzpostavljali stike ter ustvarjali likovna dela. Nekateri od umetnikov so bili na koloniji v Tuzli že večkrat in z velikim navdušenjem poudarjajo posebno vez z mestom, kar so prenesli tudi na svoja platna v teh dnevih. Med umetniki so bili akademski slikarji in ljubiteljski umetniki. Vsak je ustvaril eno delo po prosti izbiri in eno z motivi iz Tuzle.

Osnovni cilj prireditve je širjenje kulturnega delovanja in izmenjava izkušenj z umetniki iz Bosne in Hercegovine, Slovenije in širše. Z dosedanjimi petimi izvedbami so postavljeni temelji za uspešen razvoj manifestacije, ki bo prerasla v tradicijo in simbol pomembnosti likovne umetnosti v Tuzli ter učvrstila steber sodelovanja med BiH in Republiko Slovenijo.

Na zaključku kolonije in otvoritvi razstave umetniških slik sta bila koncert Ženskega zbora „Slovenčice" in predstavitev umetnikov ter njihovih del. Mentorica letošnje likovne kolonije, profesorica Borka Jokić, je na zelo poseben način predstavila vsakega udeleženca in njegova dela, kakor tudi potek ustvarjanja in nastanka razstavljenih slik.

Kot na likovni koloniji „Slovenci v Tuzli 2017" je en dan sodelovalo pri ustvarjanju likovnih del tudi šest učencev iz dveh tuzelskih osnovnih šol. Bili so zelo srečni in ponosni, da so lahko ustvarjali z odraslimi umetniki in od njih pridobivali izkušnje.

Čast odpiranja likovne kolonije je pripadla umetniku Vlatku Zimmerju iz Tuzle, ki se je skupaj z mentorico Borko Jokić trudil z organizacijo letošnje kolonije. Od povabljencev je bil prisoten konzul Generalnega konzulata Republike Hrvaške v Tuzli, Josip Čular.

Sponzorji letošnje likovne kolonije so Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mesto Tuzla in Federalno Ministrstvo za človekove pravice in begunce.

Asja Kavgić


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo