53. literarna nagrada Vstajenje za leto 2015


Avtor: slovenci Datum: 2935 dni nazaj.


Konec marca se je sestala na sedežu Slovenske prosvete v Donizettijevi ulici 3 v Trstu komisija literarne nagrade »Vstajenje« v sestavi prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver.

Letošnja nagrajenka Marija Pirjevec. Foto: Stanko Gruden/STA

Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 19 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2015. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme Marija Pirjevec za Rebulov zbornik 2. Ob avtorjevi devetdesetletnici in za življenjsko delo z naslednjo utemeljitvijo:

Marija Pirjevec, literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica je lani pripravila za tisk Rebulov zbornik 2. Ob avtorjevi devetdesetletnici in knjigo esejev o slovenski literaturi v italijanskem jeziku z naslovom Questa Trieste, ki je kmalu po izidu pošla in je pravkar izšla v drugi izdaji.

Marija Pirjevec je predsednica Slavističnega društva Trst – Gorica – Videm in se je vse življenje posvetila raziskovalnemu delu na slovenističnem področju. Poleg poklicnega dela na tržaški univerzi je veliko truda posvetila publicističnemu področju. Pripravila in uredila je Tržaško knjigo, ki je izšla pri Slovenski matici v Ljubljani in prinaša bogat izbor literature o Trstu. Podobno bogato knjigo je pripravila v italijanščini z naslovom L'altra anima di Trieste – Druga duša Trsta, s katero je italijanskemu svetu prikazala lep izsek slovenske literarne in kulturne povezave s tržaškim mestom. Je avtorica številnih esejev o slovenski književnosti, posebej pa se je poglobila v dela Alojza Rebule, Borisa Pahorja, Miroslava Košute in drugih. Kot profesorica na tržaški univerzi je študente približevala slovenskemu jeziku in na Visoki šoli za tolmače in prevajalce v Trstu formirala kar nekaj izredno veščih prevajalcev, ki danes širijo lepoto slovenskega jezika in literature v italijanskem kulturnem prostoru.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo