53. študijski dnevi Draga in 70 let Slovenske prosvete


Avtor: U.S. Datum: 2052 dni nazaj.


V Finžgarjevem domu na Opčinah se danes začenjajo 53. študijski dnevi Draga, ki jih pripravlja Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. Tokratni program bo v duhu Cankarjeve misli za socialno pravičnost ter kritike slovenske družbe in njene zakoreninjenosti v malomeščanstvu. Peterlinovo nagrado bo letos prejel politik Lojze Peterle.

Prizorisce študijskih dni Draga

Prizorisce študijskih dni Draga. Foto: slomedia.it

Vse teme letošnje Drage bodo v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti. Študijske dneve bo začela novinarka Erika Jazbar na temo Pluralizem po slovensko. Misliti meje bo jutrišnje predavanje pesnika, pisatelja in urednika Aleša Štegerja. V nedeljo dopoldne bosta o reševanju socialnih problemov v Sloveniji razmišljala teolog in socialni delavec Imre Jerebic in sedanji evropski poslanec Lojze Peterle, sociolog Bernard Nežmah pa o Novi slovenski politiki.

Na openskem druženju bodo obeležili tudi 70-letnico Slovenske prosvete z akademijo avtorice in režiserke Maje Lapornik, ki napoveduje: "V strnjenem prikazu se spomnimo prehojene poti, se spomnimo začetkov, protagonistov, seveda pa se ozremo tudi v jutrišnji dan, v naše mlade."

7. nagrado v spomin na tržaškega kulturnega delavca Ivana Peterlina bo prejel Lojze Peterle. V imenu organizatorjev Drage je Sergij Pahor obrazložil:
"Ker je v letih pred demokratizacijo odkrival slovensko manjšinsko stvarnost. S svojim kolesom in s prijatelji, s katerimi je kolesaril po Benečiji, Reziji in na Tržaškem ter Goriškem si je ustvaril lepo idejo o dejanski stvarnosti slovenske manjšine."

Izšel bo tudi zbornik predavanj in pogovorov lanske Drage.

Mirjam Muženič,

Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo