54. Linhartovo srečanje vabi na ogled slovenskih gledaliških predstav


Avtor: U.S. Datum: 3068 dni nazaj.


Festivala slovenskih gledaliških skupin, ki letos desetič poteka v Postojni, se bodo udeležile najboljše gledališke skupine iz Slovenije in zamejstva.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) navaja srečanje kot osrednjo in najpomembnejšo gledališko prireditev v njegovi organizaciji. Dogodek je priznan kot stalnica med poznavalci ljubiteljskega gledališča, saj je na ogled izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega prostora.

V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem najboljših predstav sezone. Letos se je na lokalni ravni za nastop na Linhartovem srečanju potegovalo kar 125 predstav, v končni tekmovalni program pa so državni selektorji med drugim uvrstili tudi Opero za tri groše Bertolta Brechta v izvedbi mlajše gledališče skupine KPD Planina Sele iz Avstrije in igro Auluaria (Titus Maccius Plautus) v izvedbi Dramske družine S.K.P.D.F.B. Sedej iz Števerjana v Italiji. Z drugimi ljubiteljskimi gledališkimi skupinami se bosta v naslednjih treh dneh potegovali za kipec Matiček za najboljšo predstavo in tri kipce za posebne dosežke.

Prijave na Linhartovo srečanje so možne za vse ljubiteljske gledališke skupine iz širšega slovenskega jezikovnega prostora, tako z območja Slovenije kot tudi iz zamejstva in tujine. Predstave, ki so slovenskemu občinstvu vsak september na ogled, je izbrala programska komisija JSKD na regijskih srečanjih gledaliških skupin, kjer si predstave ogleda državni selektor. V ospredju dogodka je tudi medsebojno sodelovanje med gledališkimi ustvarjalci, saj pridobijo vpogled v delo drugih skupin in navežejo stike za morebitno nadaljnje skupno delo. Linhartovo srečanje obsega tudi tematske okrogle mize, gledališke delavnice za udeležence srečanja ter gostovanje gledaliških skupin iz tujine (v zadnjih letih so to bile skupine s Hrvaške, iz Srbije, Madžarske, Velike Britanije itd.).
Postojna, kjer festival poteka, je v času dogodka deležna dodatne pozornosti, kar dokazuje veliko število obiskovalcev kot tudi odziv medijev. Predstave (in drugi dogodki) bodo od danes do 26. septembra na ogled med 10. in 21. uro v Kulturnem domu Postojna.

Vabljeni!


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo