60 let slovenske gimnazije v Celovcu


Avtor: U.S. Datum: 2520 dni nazaj.


S slavnostno akademijo je Zvezna gimnazija in Zvezna realna gimnazija za Slovence v Celovcu v sredo proslavila 60-letnico obstoja. Svečanosti v Domu glasbe v Celovcu so se udeležili številni častni gostje, med njimi predsednika Avstrije in Slovenije Alexander Van der Bellen in Borut Pahor.

Foto: krivograd/match

Minulih šestdeset let da je bilo za Slovensko gimnazijo in za slovensko narodno skupnost na Koroškem obdobje številnih mejnikov in izzivov, je poudarila ravnateljica osrednje izobraževalne ustanove koroških Slovencev Zalka Kuchling.

Prireditve so se udeležili številni častni gostje, ki so skupaj z občinstvom sledili programu, ki so ga pripravili učenci in učitelji Slovenske gimnazije ter člani pobratenega društva SPD Zarja iz Železne Kaple.

Prireditev so po pozdravnih besedah ravnateljice Zalke Kuchling s slavnostnimi govori počastili krški škof Alois Schwarz, koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ), slovenski predsednik Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. V občinstvu so se poleg mnogih častnih gostov zbrali tudi nekdanji in zdajšnji profesorji šole, absolventi šole od prvega maturitetnega letnika 1963 do letošnjih maturantov, nekdanji ravnatelji in številni drugi gostje in gratulanti.

RTVS SVSD / slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo