60 let Slovenskega društva v Vancouvru


Avtor: U.S. Datum: 1788 dni nazaj.


Rojaki v Britanski Kolumbiji na zahodu Kanade so veselo in slovesno praznovali okroglo obletnico. S svojim obiskom jih je počastila tudi nova slovenska veleposlanica v Kanadi dr. Melita Gabrič, ki jim je ob jubileju izročila priznanje, za dobro voljo in ples je poskrbel ans. Mladika iz Celja.

60 let Slovenskega društva Vancouver. Foto: Vilko Maček

Prostora v na novo prepleskani Slovenski dvorani, kjer je v soboto, 20. oktobra 2018, zvečer potekalo praznovanje je zaradi velikega obiska zmanjkalo in so tako morali dodati mize in stole za vse obiskovalce, nam je povedal tajnik Slovenskega društva dr. Vilko Maček: »Bilo nas je več, kot smo pričakovali. Udeležba je bila res zelo dobra. Bilo nas je 135, kar je za nas dan danes zares visoka udeležba.« Pa to niso bili samo starejši člani slovenske skupnosti, tudi mladi so prišli, je pa rojakov številčno zelo malo, še posebej tistih, ki so še pripravljeni vlagati svoj čas in trud v društvo.

V letošnjem letu so imeli že materinski dan v maju, dan očetov v juniju, postno mašo je daroval lazarist Leopold Valant, za naslednje tedne načrtujejo še: vinska trgatev (17. novembra), adventno mašo (to bo 9. decembra daroval Jaka Barle, po njej bo družinska božična zabava) ... Na materinskem dnevu so nastopili domači talenti, za mater leta je bila izbrana Marinka Skumavec.

V društvu so žive redne dejavnosti: šola slovenskega jezika, pevski zbor, dve folklorni skupini in mladinski orkester ... je pa žal med slovensko skupnostjo vse več pogrebov. Naš sogovornik vodi šolo slovenskega jezika in pravi, da jo obiskuje nekaj mladih, katerih starši so Slovenci, pa tudi nekaj starejših pride, ki radi hodijo v Slovenijo na dopust in se želijo tam dobro sporazumevati.

Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo