65 let Slovenske izseljenske matice


Avtor: slovenci Datum: 2928 dni nazaj.


V letu 2016 praznuje Združenje SIM 65 let svojega neprekinjenega delovanja. Od leta 1951 s svojim delovanjem in povezovanjem s Slovenci z vsega sveta  vzdržuje stike, pomaga in sodeluje s posamezniki in slovenskimi kulturnimi društvi .

To leto bo polno dogodkov, razstav, predavanj, okroglih miz na katerih bodo obravnavali tematiko naših izseljencev in z vsemi  dogodki  bomo obeležili to visoko obletnico.

11. februarja so v preddverju velike čitalnice v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprli razstavo revij, izseljenskih koledarjev in knjig, ki so jih na matici izdali v 65. letih delovanja. Na tej razstavi so prikazali tiskovine – revijo Rodna gruda, ki jo je Združenje Slovenska izseljenska matica začelo izdajati že davnega leta 1954, izhajala pa je vse do aprila 2004, nato pa je do konca leta 2005 izhajala revija Slovenija.svet kot naslednica Rodne grude.

Zadnjih deset let pa revijo Moja Slovenija za Slovence, ki živijo v tujini, izdaja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Kratek povzetek dogajanja si lahko ogledate na TEJ povezavi.

Besedilo: Združenje SIM


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo