70 let slovenskega radia in 20 let slovenske televizije v Italiji


Avtor: U.S. Datum: 3134 dni nazaj.


V petek, 20. septembra 2015, bo ob 20.30 v Kulturnem domu v Trstu jubilejni večer ob 70-letnici Radia Trst A in 20-letnici Slovenske televizije.

Javna radijsko-televizijska služba je v Furlaniji-Julijski krajini zastopana z obsežnim sklopom oddaj z uredništvi slovenskih in italijanskih informativnih sporedov ter s programskima oddelkoma v obeh jezikih. Deželni sedež za Furlanijo-Julijsko krajino pa pripravlja tudi radijske in televizijske dnevnike v slovenščini ter oddaje v italijanščini, slovenščini in furlanščini. Poleg tega je z namenom oddajanja dnevnikov in programov v slovenskem jeziku ustanovljena tudi mreža RAI 3 BIS , ki se je sčasoma kot edini tovrstni primer v Evropi obogatila s programi čezmejne televizije in zajema tudi ponovitve dnevnikov iz Kopra in Ljubljane v italijanskem in slovenskem jeziku.

Zgodovina slovenske radijske postaje v Trstu se začenja leta 1944 , ko so Nemci ob zasedbi uvedli 15-minutne oddaje v slovenskem jeziku, ki so obravnavale kulturo, narodopisje, otroški program, literaturo in slovenski jezik. Leta 1946 se je tržaška slovenska postaja osamosvojila, postopoma pa je radijska postaja prešla pod upravo ustanove RAI in Radio Trst II je dobil naziv Radio Trst A. Vse tesnejše je postajalo tudi sodelovanje z osrednjo slovensko radijsko hišo RTV.

Prepletanje kultur, raznolika pot slovenske narodne skupnost ter prikazovanje čim bolj popolne podobe celotnega dogajanja v večkulturnem in večjezičnem prostoru ostajajo osnovno vodilo pri programskem usmerjanju oddaj.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo