9. otroški kviz ‘Gremo v Slovenijo’ v Nišu


Avtor: U.S. Datum: 2352 dni nazaj.


Slovenska kulturna skupnost »France Prešeren« je 28. oktobra v dvorani Niškega kulturnega centra organizirala tradicionalni kviz za otroke, ki je tokrat nosil naslov »Gremo v Slovenijo«. Čeprav so na tekmovanju sodelovali prvič, so bili zmagovalci kviza otroci iz društva Slovencev »Emona« iz Rume, ki so bili v finalu boljši od domače ekipe. Tretje mesto je zasedla ekipa slovenskega društva »Kredarica« iz Novega Sada.

SKS »France Prešeren« je že deveto leto zapored organizirala otroški kviz, katerega cilj je predvsem druženje mladih iz slovenskih društev celotne Srbije, pa tudi učenje in pridobivanje novih znanj o Sloveniji. Dobrodošlico udeležencem in ostalim prisotnim je v imenu SKS »France Prešeren« izrekel predsednik društva Ivica Gruden.

Letos se je kviza udeležilo osem ekip, ki so tekmovale v četrtfinalu, polfinalu in finalu. Mladi tekmovalci so v Niš prišli iz Subotice, Zrenjanina, Rume, Kovina, Novega Sada, Pančeva in Beograda.

Matia Race iz Novega Sada je v kvizu sodeloval prvič, prvič pa je bil tudi v Nišu. Pravi, da se je na kviz pripravljal z brskanjem po spletnih straneh in da lahko vsak, ki ga zanimajo zanimivosti o Sloveniji, veliko informacij najde kar na internetu. Kristjan Konecky je povedal, da priprave na tekmovanje niso bile posebno težke. Naslednje leto gre v 8. razred, kasneje pa se bo, tako pravi, najverjetneje vpisal v srednjo zdravstveno šolo. Njegova ekipa je zasedla tretje mesto.

Ekipa SKS »France Prešeren« si je z odličnim znanjem priborila drugo mesto. V polfinalnem dvoboju so jih premagali gostje iz Rume. Ena od članic domače ekipe je bila tudi Mila Aleksić. »V kvizu sem že sodelovala, tekmovati pa ni tako zelo težko. O Sloveniji sem se največ naučila na Poletni šoli slovenskega jezika v Bohinju, veliko znanja pa sem pridobila tudi pri urah slovenščine v našem društvu,« je povedala Mila.

Darko Hederih pripravlja in vodi kviz že od samega začetka. Letos se je kviz imenoval »Gremo v Slovenijo«, vprašanja pa so se nanašala na več celin, ki so povezane z znanjem geografije Republike Slovenije.»V teh devetih letih smo obravnavali veliko tem. Leta 2009 in 2010 se je kviz na primer imenoval »Kako dobro poznamo Slovenijo«, v letih, ki so sledila, so bile teme povezane z Evropsko unijo, športom, prometom, ekologijo in orientacijo, lani pa smo se učili o glasbi in umetnosti,« je povedal Hedrih.

Poleg spoznavanja, druženja in navijanja v prijetni atmosferi dvorane Niškega kulturnega centra so bile podeljene tudi nagrade prvouvrščenim ekipam in ostalim sodelujočim v kvizu. Posebno hvaležnost društva je v imenu Ljubiše Žabarja, avtorja projekta »Pišem, berem, rišem«, v okviru katerega so letos nastala odlična otroška dela na temo zime, izrazil Marko Levec.

Zahvale za marljivo delo z otroki, brez katerega kviz niti ne bi bil mogoč, so prejele tudi tri učiteljice pouka, Tatjana Bukvič iz Beograda, Rut Zlobec iz Novega Sada in Milena Spremo iz Zrenjanina

Prav tako je bila posebna zahvala izrečena Zoranu Jovičiću, predsedniku društva Slovencev »Emona« iz Rume. Društvo je letos tekmovalo prvič, njegova dvočlanska ekipa pa je na kvizu pokazala največ znanja. Udeležence je na tekmovanje pripravljala učiteljica Rut Zlobec.

Gostje so se po končanem kvizu in zasluženem kosilu odpravili še na voden ogled enega največjih zgodovinskih spomenikov druge svetovne vojne v Nišu, koncentracijskega taborišča in muzeja 12. februar na Crvenom krstu (Rdečem križu).

SKS »France Prešeren«


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo