97. obletnica požiga Narodnega doma v Trstu


Avtor: U.S. Datum: 2531 dni nazaj.


13. julija 1920 so fašisti in drugi italijanski nacionalisti požgali slovenski Narodni dom v Trstu. Ta je bil večnamensko poslopje, ki je gostilo številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, pa tudi gledališče, hranilnico, kavarno in hotel. Bilo je simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču.

Tržaški Narodni dom v plamenih.

Tržaški Narodni dom v plamenih.

Ob 97. obletnici dogodka bo stranka Slovenska skupnost položila venec na pročelje poslopja na Filzijevi ulici. V tiskovnem sporočilu so predstavniki stranke zapisali: "13. julij 1920 bo ostal zapisan s krvavimi črkami v slovenski zgodovini in še posebej v zgodovini Slovencev v Trstu. Ista usoda je doletela tržaške Hrvate v Trstu in pripadnike ostalih slovanskih narodov. Tistega dne je načrtno zagorel Narodni dom v Trstu ob tihi podpori takratnih oblasti. Požig Narodnega doma je bil osrednji dogodek tragičnega 13. julija 1920, vendar lahko govorimo o pravem pogromu, saj je bilo napadenih kar 21 ciljev, ki so jih opustošile fašistične skupine. Stranka Slovenska skupnost se bo žalostnih dogodkov izpred 97. let spomnila v četrtek, 13. julija 2017, ob 10. uri s polaganjem venca na pročelje Narodnega doma na Filzijevi ulici v Trstu.""


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo