Ameriški Slovenci praznujejo dan državnosti


Avtor: U.S. Datum: 3231 dni nazaj.


ameriski-slovenci-praznujejo-dan-drzavnosti

Cleveland, 21. junija - Ameriški Slovenci v Clevelandu in Bethlehemu so konec tedna praznovali dan državnosti, v največjem slovenskem mestu v ZDA pa je v soboto hkrati potekala tudi prva od številnih poslovilnih slovesnosti od generalnega konzula v Clevelandu Jureta Žmauca, ki ga bo jeseni zamenjal Andrej Rode.

Praznovanje dneva državnosti in slovo od generalnega konzula Žmauca je v soboto potekalo v rotundi mestne hiše Clevelanda, kjer se je zbralo več sto ljudi, ki so uživali v kulturnem programu pevskega zbora Korotan, slovenskem vinu in hrani ter poslušali nagovore predstavnikov lokalnih in državnih oblasti.

Slovenija je edina država, ki je v Clevelandu ohranila profesionalni konzulat in ima zaradi tega tam poseben status. Cleveland pa je edino mesto v ZDA, kjer lahko obiskovalci iz Slovenije domačinom resnično verjamejo, da vedo, o čem govorijo. Z izbiro Žmauca za tretjega generalnega konzula po Tonetu Gogali in Zvonetu Žigonu pa slovenska diplomacija ni zgrešila z izbiro.

O tem priča množica, ki se je zbrala na sprejemu, kakor tudi besede župana Franka Jacksona, mestnih svetnikov slovenskega rodu Michaela Polenska in Joa Cimpermana, predstavnikov slovenskih organizacij v ZDA, guvernerja Johna Kasicha, senatorja Roba Portmana in tudi državnega senatorja Kevina Yuka ter nenazadnje sosede, ki mu je naslikala portret.

Konzul, ki je pripravljen odpreti pisarno tudi po delovnem času in med prazniki, pravi, da kot Mariborčan res veliko govori, vendar ljudje v Clevelandu pravijo, da tudi veliko naredi. Zaradi njega med drugim glavni trg Clevelanda dobiva novo podobo.

Žmauc je leta 2011 vodil gospodarsko-politično delegacijo Ameriško-slovenske poslovne skupnosti v Slovenijo, ko se je župan Jackson ogrel za zamisel mestnega središča, zaprtega za promet.

Idejo je dobil od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je opozoril, da ga bodo meščani na začetku verjetno sovražili, ker jim je zaprl promet, kasneje pa mu bodo hvaležni. Janković je tak nasvet dobil na Dunaju, preden je začel preurejati Ljubljano po "dunajskem" vzoru.

Glavni mestni trg Clevelanda okrog spomenika državljanski vojni, kjer je tudi stolpnica s slovenskim konzulatom, je danes gradbišče, po katerem bo nastalo območje brez avtomobilskega prometa.

Župan Jackson je Žmaucu predal mestne ključe, preden pa se bo avgusta odpravil v Slovenijo, bo moral "prestati" še številne poslovilne slovesnosti, med drugim 5. julija na Pristavi, 8. julija v Dvorani slavnih polke in 11. julija na letovišču SNPJ v Enon Valleyju.

Žmauc pravi, da bo ostal aktiven v Slovensko-ameriški poslovni skupnosti, otvoritev enega od projektov, pri katerem je sodeloval, pa bo zamudil. Podjetnik Boris Mušič namerava oktobra začeti variti in prodajati pivo po receptu pivovarne Laško.

Po uresničitvi doslej dva milijona dolarjev dragega projekta s slovensko tehnologijo bo Mušič zaposlil okrog 25 ljudi na zahodni strani mesta, kjer posel s tako imenovanimi mikropivovarnami zadnja leta zelo raste.

Praznovanje dneva državnosti bo v prihodnjih dneh potekalo tudi v Washingtonu in New Yorku, kjer ni konzulata, njegove naloge pa je prevzela misija pri ZN.

Na Pristavi nedaleč od Clevelanda pa je v nedeljo potekala spominska slovesnost na 70. obletnico pobega dela Slovencev iz domovine po koncu druge svetovne vojne ter pokola več tisoč domobrancev in civilistov. Domobranci in njihovi potomci so se žrtev spomnili s spominsko mašo, procesijo in raznimi prireditvami.

Že v petek pa so v največjem prekmurskem mestu v ZDA Bethlehemu dan državnosti tradicionalno praznovali z dvigom zastave pred mestno hišo, kjer je župan Robert Donchez razglasil 25. junij za slovenski dan Bethlehema.

Osrednji govornik je bil veleposlanik Božo Cerar, ki je opisal slovensko pot v samostojnost, zbrane pa je blagoslovil župnik slovenske cerkve v New Yorku Martin Krizolog. Posebej je pozdravil pobudnika začetka pobratenja Bethlehema in Murske Sobote Stephena Antalicsa, ki praznuje 85. rojstni dan.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo