V Koroškem političnem zborniku 2015 tudi o narodnostni politiki


Avtor: slovenci Datum: 3058 dni nazaj.


Izšel je Koroški politični zbornik 2015: osrednja tema je tokrat politika v podeželjskem prostoru. Poleg kronološkega pregleda dogodkov v minulem letu ponuja tudi prispevke o slovenski glasbeni šoli in drugih manjšinskih temah.

Da lahko kljubujejo finančni krizi in splošnemu varčevanju, je v prvi vrsti zasluga avtoric in avtorjev, ki tudi tokrat za svoje prispevke in analize niso zaračunali honorarja, so izpostavili izdajatelji. Tokrat je sodelovalo 27 avtorjev in avtoric, politologi, juristi, novinarji, zgodovinarji, psihologi in znanstveniki komunikacijskih ved, ki so glavni odgovorni, da je na več kot 400 straneh nastal zanimiv in tudi zelo berljiv prerez političnega leta v naši deželi, je ponosen soizdajatelj Karl Hren.

Po tradiciji so v zborniku vključeni tudi prispevki o narodnostni politiki. Iz vidika slovenske narodne skupnosti pa so dali pečat letu 2015 predvsem sistemska rešitev slovenske glasbene šole, občinske volitve in umestitev slovenske narodne skupnosti v deželno ustavo.

„Politika v podeželjskem prostoru“

Pot v Koroški zbornik za politiko 2015 pa je našla tudi raziskava „Nove poti – neue Wege“, ki jo je z mladinci iz Koroške in Slovenije izvedel zgodovinar in jurist Jürgen Pirker. Težiščna tema zbornika pa je tokrat „Politika v podeželjskem prostoru“, pravi soizdajatelj Karl Hren.

V zvezi z manjšinsko politiko na Koroškem ugotavlja soizdajatelj koroškega političnega zbornika, politolog Peter Filzmaier, da je čas, ko je koroška politika s populističnim netenjem konfliktov na hrbtu manjšine lahko zbirala politični drobiž, mimo. Da je manjšinska politika na Koroškem še vedno zelo senzibilna tema, pa po besedah Filzmaierja kažeta po eni strani kompromis pri umestitvi koroških Slovencev v novo deželno ustavo, po drugi pa tudi primer dolgotrajnega iskanja rešitve za slovensko glasbeno šolo.

Ustanova, v katero je bilo nekdaj vpisanih 700 učencev, ima sedaj, ko je del koroškega Musikschulwerka, le 280 učnih enot, s tem pa lahko glasbeno izobražuje znatno manj dijakov in dijakinj. Kljub napeti finančni situaciji bi dežela lahko ponudila bolj velikodušno rešitev, meni Filzmaier.

Politični zbornik za Koroško je izšel pri Mohorjevi založbi.

VIR: http://volksgruppen.orf.at/slovenci


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo