Tržaško knjižno središče – prostor za prihodnost


Avtor: U.S. Datum: 3229 dni nazaj.


- TRST - Narocilo UVSZS.

Priprave na odprtje Tržaškega knjižnega središ?a na Trgu Oberdan. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na trgu Oberdan v strogem središču Trsta so včeraj slovesno odprli vrata Tržaškega knjižnega središča (TKS). Slovesnosti so se med drugim udeležili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ministrica za razvoj Alenka Smerkolj, predstavniki tržaških Slovencev in tržaški politiki, med njimi župan Roberto Cosolini.

»Danes praznujemo v Trstu pomemben, lahko bi rekli celo zgodovinski dan! Ob slovenskem državnem prazniku odpiramo vrata Tržaškega knjižnega središča,« je pred odprtjem uvodoma dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Po njegovih besedah z odprtjem središča ne zavarujemo le kulturnega prostora slovenstva, temveč hkrati tudi postavljamo nove temelje za razvoj odnosov med Italijo in Slovenijo. »Osrednja skrb slovenske skupnosti v Italiji je jezik. Jezik potrebuje knjigo in knjiga potrebuje knjigarno,« je poudaril minister in izrazil prepričanje, da je slovenska knjiga ponovno dobila svoj dom.

»Kot minister si želim, da bi Tržaško knjižno središče postalo tudi simbol regijskega povezovanja, kjer lahko zaživijo rešitve, ki bi bile rezultat novih čezmejnih projektov, ki morajo vključevati obe manjšini, s ciljem dvigovanja kvalitete življenja ljudi ob meji.«

Tržaško knjižno središče kot simbolni prostor

V Tržaškem knjižnem središču se bodo prepletali programi prodaje slovenskih in italijanskih knjig, revij, učbenikov, priročnikov, zemljevidov, izdelkov domače obrti. »Tržaško knjižno središče postaja simbolni prostor, v katerem se lahko srečujejo različne ideje. V Trstu doslej takega prostora ni bilo. Tudi na splošno mislim, da bo v bodoče treba razmišljati o vzpostavljanju takih prostorov povsod v našem zamejstvu, kjer bi se dejansko lahko nemoteno srečevale in prepletale tako različne ideje kot različni pogledi na življenje,« je med drugim dejala Irena Vadnjal, sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. »Mislim, da bo Tržaško knjižno središče tisti prostor, ki bo ponudil in omogočal, da se na enem mestu ljudje neobremenjeno srečujejo, izmenjujejo poglede, ne glede na to, kateremu narodu ali ideologiji pripadajo. Torej nevtralen prostor, ki je popolnoma odprt za vse.« Središče bo postalo okno, skozi katero v Trst in Italijo vstopa Slovenija, in okno, skozi katero v Slovenijo vstopata Trst in Italija.

Tržaško knjižno središče, ki je nastalo v enem letu po zaprtju Tržaške knjigarne, je model, kjer se z medsebojno podporo vzpostavlja sinergija, ki vodi k napredku in se ne ozira na razlike. V projekt, vreden 250.000 evrov, je Urad vložil 200.000 evrov, 50.000 pa sta prispevali obe krovni organizaciji, SSO in SKGZ.

- TRST - Narocilo UVSZS.

Priprave na odprtje Tržaškega knjižnega središ?a na Trgu Oberdan. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vanja Lokar: TKS mora Slovence povezovati, ne ločevati

Za nakup stavbe na elitnem prostoru, v strogem središču Trsta, v neposredni bližini Narodnega doma in večine institucij slovenske skupnosti, gre zahvala mecenu, dr. Vanji Lokarju, ki je je bil pripravljen za namen Tržaškega knjižnega središča odkupiti prostore na Trgu Oberdan ter jih mecensko ponuditi v uporabo TKS.

Vanja Lokar je v svojem nagovoru ob otvoritvi med drugim poudaril, da mora Tržaško knjižno središče Slovence povezovati in ne ločevati. »Zelo pomembno je, da bodo TKS obiskovali mladi in ga oblikovali po svojih željah. TKS naj bo prostor identitete.«

Tržaški župan Cosolini je izrazil željo, da bo TKS prostor za širjenje kulture ter razvoja družbe in mladih ljudi, generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš pa je med drugim opozorila, da TKS pomeni veliko za slovensko narodno skupnost v deželi Furlaniji-Julijski krajini, za Slovenijo in mesto Trst.

Predsednik podjetja TS360, ki upravlja knjigarno, Marij Maver je dejal, da so pričakovanja in želje velike ter opozoril, da je slovenskega življa v središču mesta vse manj, a je treba vztrajati.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je zahvalil vsem, ki verjamejo v ta projekt: podpisnikom Dogovora o vzpostavitvi, Projektnemu odboru za odlično opravljeno delo, Generalnemu konzulatu za vso podporo, dr. Lokarju za širokopotezno in velikodušno odločitev za nakup prostora, mestu Trst in njegovim institucijam za hitro izdajo potrebnih dovoljenj, arhitektom za čudovito oblikovanje oprem ter vsem izvajalcem, ki ste s kvalitetno izvedbo in spoštovanjem rokov omogočili odprtje.

Predsednik Projektnega odbora TKS in svetovalec ministra Dejan Podgoršek je ključ knjižnega središča simbolično izročil Ildi Košuta, ki je zadnja zaklenila vrata Tržaške knjigarne. Slovesnega odprtja TKS ob skorajšnjem dnevu slovenske državnosti se je udeležilo več sto ljudi.

Avtor članka: Blanka Markovič Kocen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo