Slovenski filmi v Wiesbadnu in Barceloni


Avtor: slovenci Datum: 2935 dni nazaj.


Wiesbaden/Barcelona - V nemškem Wiesbadnu bo od 20. do 26. aprila potekal Festival centralno in vzhodnoevropskega filma goEast. V programu Symposium, kjer izbrane filme povezuje žanr kriminalke, bodo prikazali film Ko zaprem oči režiserja Francija Slaka. V Barceloni pa je v program katalonske FilmoTece z naslovom 20 let po Daytonu vključen tudi film Oča Vlada Škafarja.

festiv

V programu Symposium izbrane filme povezuje žanr kriminalke, ki prizorišče zločina postavlja v evropski prostor vse od povojnega obdobja do danes. V spopadu med miličniki in morilci nekoč in danes se namreč ne zrcalijo samo posebnosti posameznih nacionalnih kinematografij pri spoprijemanju z zahtevnim žanrom, pač pa tudi sama narava kriminalne preteklosti ter zločina in kazni, s tem pa tudi socialne, kulturne in politične razmere v državah, iz katerih filmi izhajajo.

Po besedah kuratorja programa in filmskega publicista Olafa Möllerja ima vsaka država svoje posebnosti. "Sovjetska detektivka se bistveno razlikuje od poljske, romunski film noir je uporabljal drugačne pristope, kot jih je kultiviral jugoslovanski film. Da ne omenjamo avtorjev, katerih dela se berejo kot kronika njihove države," je zapisal.

Med 12 filmi iz prav toliko držav bo slovensko kriminalko predstavljal Slakov film iz leta 1993 Ko zaprem oči, ki bo, kot so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC), bržkone pritrdil kuratorjevi trditvi, da je kriminalka žanr, ki najbolje odraža vsakdanjik in razkriva sanje ter samopodobo posameznikov. Ko zaprem oči je bil tudi prvi slovenski kandidat za tujezičnega oskarja v samostojni Sloveniji.

Slovenija ima v Wiesbadnu svojega predstavnika tudi med kratkimi filmi. V izbor, ki ga je pripravil Greg de Cuir Jr., se je uvrstil 4-minutni film La popolazione (1982) Davorina Marca, avtorja eksperimentalnih filmov, ki je med letoma 1976 in 1987 posnel okoli 150 kratkih filmov, večinoma z 8-milimetrsko kamero.

V katalonski FilmoTeci v Barceloni pa v teh dneh v ciklu, naslovljenem 20 let po Daytonu, s katerim selektorji želijo osvetliti sodobnejšo filmografijo nekdanjih držav Jugoslavije, prikazujejo filme s posebnim socio-političnim pogledom na družbo, ki jo je razdrla bratomorna vojna.

Slovenijo zastopata film Oča Vlada Škafarja in dokumentarni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik, v koprodukciji s Hrvaško pa na dogodku sodeluje tudi s filmom Kosec v režiji Zvonimirja Juriča in v produkciji Foruma Ljubljana, so še sporočili iz SFC. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo