Slovenski dokumentarec Čhavoro zmagal na bolgarskem festivalu


Avtor: slovenci Datum: 2891 dni nazaj.


Bansko - Mladinski dokumentarec Čhavoro, ki so ga na TV Slovenija posneli kot del dokumentarne serije Infodrom: Moje življenje, je na mednarodnem festivalu Art Amphora v bolgarskem mestu Bansko zmagal v kategoriji dokumentarnih filmov. Glavni junaki filma po scenariju Tine Antončič in v režiji Marka Šantića so trije osnovnošolci romskih korenin.

V ospredju filma Čhavoro so Binito, Kristina in Niko, šolarji, ki imajo skupne prednike - nomade, ki so se po svetu razselili iz Indije. So Romi in so na to ponosni.

Binito živi na nekdanjem smetišču v kontejnerju brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki so v podobni situaciji in se skupaj s starši borijo za obstanek. Kristina živi s starši v strnjenem romskem naselju, redno hodi v šolo in snema kratke filme o življenju Romov. Njihova družina je ugledna, sodeluje v romskem društvu in si želi napredka za Rome. Tretji protagonist je Niko, ki je po mami Rom, a nikoli ni živel v romskem naselju.

V filmu otroci predstavljajo svoje (ne)romsko življenje, sanje in želje ter opisujejo, kako se vidijo sami in kako jih drugi. "V šoli pravijo, da sem drugačna, ker sem Romkinja ali ciganka, da ne živim dobro... Užaljeno se počutim in povem, da smo vsi enaki," pravi Kristina Hudorovič in dodaja: "Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si."

Ustvarjalci filma so po besedah scenaristke in urednice dokumentarne serije Infodrom Antončičeve zadovoljni z uspehom, obenem se že pripravljajo na nov dokumentarni film, so sporočili iz TV Slovenija.

Art Amphora je festival za filmske in televizijske oddaje za otroke in mlade v Bolgariji in na širšem Balkanu. Slovenskim otrokom so ga prikazali 16. februarja letos, med zimskimi počitnicami. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo