Domnevni kompromis je za koroške Slovence poraz


Avtor: U.S. Datum: 2650 dni nazaj.


Osnutek deželne ustave, ki so ga prejšnji teden sklenile najpomembnejše politične stranke na avstrijskem Koroškem in naj bi posredno omenjal slovenščino, po mnenju organizacij koroških Slovencev le utrjuje izključno uporabo nemščine.

Naj spomnimo, da so se politične stranke v koroškem deželnem zboru pred časom lotile prenove deželne ustave. Sprva je osnutek predvideval "enako zaščito slovensko in nemško govorečih" Korošcev, s čimer je bila zadovoljna tudi slovenska narodna manjšina. Nato je ljudska stranka ÖVP zahtevala izločitev omembe Slovencev, z argumentom, da naj bi bilo prebivalstvo nezadovoljno. Poteza je sprožila krizo v deželni koaliciji.

Nazadnje so sklenili kompromis, s katerim so bile zadovoljne vse stranke. Zeleni so celo ocenjevali, da je novi osnutek deželne ustave boljši od prejšnjega. Slovensko narodno manjšino je namreč omenil posredno, s sklicevanjem na zvezno ustavo. A kot kaže, zadovoljstva z besedilom koroški Slovenci niti najmanj ne delijo.

Politika je v osnutek nove deželne ustave zapisala, da je zgolj nemščina deželni jezik, in umaknila omembo občin. To je Haiderjeva predvolilna obljuba, ki zdaj očitno postaja kar ustavno pravo, protestira predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko.  Zatrdil je, da takšnega ponižanja še niso doživeli. Koalicija je namreč v osnutek zapisala, da je deželni jezik nemščina, o slovenskem pa ni ne duha ne sluha. "Prvi deželni jezik na tem področju je bila stara slovenščina v Karantaniji. V stari slovenščini je vse do leta 1414 potekalo ustoličevanje knezov. Slovenščina je bila uradni jezik celo v avstro-ogrski monarhiji, do leta 1918 je bila namreč uradni jezik in drugi jezik dežele. Zdaj pa bo to nemščina. To je popolnoma nesprejemljivo," je povedal za MMC RTV Slovenija, kjer lahko preberete več o tem.

Na dogajanje se je z odprtim pismom odzval tudi Janko Malle iz Slovenske prosvetne zveze.

Prav danes, v torek, je Kulturni center Univerze v Celovcu sklical protest pred poslopjem deželne vlade. Peticijo podpore je podpisalo tudi 30 profesorjev.

Vabilo na protest proti osnutku nove koroške deželne ustave, ki ga je sklical Kulturni center univerze v Celovcu.

Vabilo na protest proti osnutku nove koroške deželne ustave, ki ga je sklical Kulturni center univerze v Celovcu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo