Že bolj pomirjujoči toni: “Slovenščina na Koroškem je in bo”


Avtor: U.S. Datum: 2623 dni nazaj.


Zunanji minister Karl Erjavec in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc sta se sešla s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, pogovarjajo se o osnutku nove koroške deželne ustave, poroča Multimedijski center Radiotelevizije Slovenija.

Osnutek nova deželne ustava avstrijske Koroške kot deželni jezik predvideva zgolj nemščino, temu pa manjšinske organizacije in Slovenija ostro nasprotujejo.

Erjavec je za Televizijo Slovenija napovedal, da bo o tej temi jutri govoril tudi z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Petrom Kaiserjem in poskušal najti rešitev, sprejemljivo za obe strani, je poročal Adrijan Bakič.

V nedeljo so se z Kaiserjem o osnutku deželne ustave v Celovcu pogovarjali predstavniki slovenske manjšine. Iz Kaiserjevega kabineta so sporočili, da je pomembno, da bo slovenska narodna skupnost prvič po letu 1918 zapisana v deželni ustavi. Ob tem so dodali, da bo odbor za pravosodje in ustavo deželnega zbora v prihodnji obravnavi "izdelal nadaljnja semantična pojasnila in s tem izboljšal zakonski osnutek".

"Po tem srečanju smo lahko slišali nekoliko pomirjujoče tone tudi iz ust predsednika zveze slovenskih organizacij Marjana Šturma, ki je danes ob prihodu na zunanje ministrstvo dejal, da slovenščina je in bo ostala uradni jezik na avstrijskem Koroške," dodaja Bakič.

Napovedana je tudi skupna seja parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in odbora za zunanjo politiko, ki bo v četrtek.

G. C., T. H.

Sestanek v podporo aktivnostim manjšine pri odprtih vprašanjih

Sestanek v podporo aktivnostim manjšine pri odprtih vprašanjih. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo