Učenci slovenščine iz Vojvodine v Postojni


Avtor: U.S. Datum: 2578 dni nazaj.


Mladi člani Združenja Slovencev Logarska dolina iz Pančeva in Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina so bili od 25. do 29. marca na obisku v Sloveniji. Po besedah dr. Milene Spremo, učiteljice slovenskega jezika in kulture ter organizatorice potovanja, so otroci na ekskurziji od blizu spoznavali Slovenijo, njene naravne lepote, znamenitosti, kulturo, tradicijo in navsezadnje tudi svoje vrstnike.

Učenci slovenščine iz Srbije v parku Škocjanske jame. Foto: Josip Veber

Učenci slovenščine iz Srbije v parku Škocjanske jame. Foto: Josip Veber

Skupino iz Srbije sta gostili OŠ Miroslava Vilharja in Srednja gozdarska in lesarska šola iz Postojne. Udeleženci izleta so lahko videli tudi način dela v slovenskih šolah in izmenjali izkušnje. Otroci so bili nastanjeni v mladinskem domu Proteus. V dopoldanskem času so prisostvovali pouku in drugim šolskim dejavnostim na omenjenih šolah. V popoldanskem času pa so obiskali zanimive kraje v bližini, kot so Postojnska jama, Predjamski grad, Škocjanske jame in Ajdovščina.

Zadnji dan so obiskali Ljubljano in se predstavili na Otroškem gledališkem festivalu sanj. Uprizorili so predstavo Poezija igrarija, ki je nastala pod mentorstvom Vere Popović in Aleksandra Dragarja iz društva Planika. Občinstvo je navdušeno ploskalo.

Društvi iz Vojvodine letos načrtujeta še dva obiska v Sloveniji. Najmlajši in najuspešnejši člani se bodo udeležili manifestacije "Dobrodošli doma" in poletne šole.
Organizacijo izleta so finančno podprli Zavod za šolstvo Republike Slovenije, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podjetnik in hkrati pisatelj otroških zgodb Primož Artač.

Josip Veber


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo