Slovenski gimnazijci iz Monoštra so intervjujali ministra Žmavca


Avtor: U.S. Datum: 2577 dni nazaj.


V okviru projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta (serija petih kratkih dokumentarno-izobraževalnih filmov) so se dijaki gimnazije Mihaly Vörösmarty Monošter (mladi igralci Adam Sukič, Krištof Časar, Kristina Žökš, Regina Labritz, Žofia Šturm in njihova mentorica Irena Fašing), srečali z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazdom Žmavcem.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s slovenskimi dijaki iz Monoštra.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s slovenskimi dijaki iz Monoštra.

Filme producira Televizija AS Murska Sobota, ki je v te namene vzpostavila sodelovanje s petimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, in sicer z Biotehniško šolo Rakičan (SI), Gimnazijo Murska Sobota (SI), Gimanzijo Franca Miklošiča Ljutomer (SI), Drugo gimnazijo Varaždin (HR) in z Gimnazijo Mihaly Vörösmarty Monošter (HU).

Skozi pet dokumentarnih filmov, mladi s pomočjo svojih sogovornikov, spoznanj in primerov dobrih praks ugotavljajo, kako smo prebivalci lokalnega okolja kot državljani Evropske unije soudeleženi v sistemu odločitev Evropskega parlamenta. V tem oziru mladi raziskujejo in predstavljajo pet pomembnih tematskih sklopov s katerimi se aktivno ukvarja EP, in sicer: kmetijstvo; pravosodje, svoboda in varnost; manjšine, kultura in izobraževanje in čezmejno sodelovanje.

Skozi obravnavane tematike, ki bodo v stilu raziskovalne mladinske igre predstavljene v petih dokumentarnih filmih, bodo gledalci preko mladih raziskovalcev spoznali, kako na videz neka manjša odločitev EP posredno preko državne in nato preko lokalne politike blagodejno in spodbudno vpliva na lokalno okolje ter na povečanje kvalitete življenja v lokalnem okolju.

Mladi igralci Adam Sukič, Krištof Časar, Kristina Žökš, Regina Labritz, Žofia Šturm in njihova mentorica Irena Fašing

Mladi igralci Adam Sukič, Krištof Časar, Kristina Žökš, Regina Labritz, Žofia Šturm in njihova mentorica Irena Fašing.

Mladi igralci iz Gimnazije Monošter so ministra Žmavca povprašali o tem koliko Slovencev je razseljenih po svetu, kako so organizirani Slovenci drugod v zamejstvu in kje vidi še več možnosti sodelovanja med obmejnima regijama Prekmurja in Porabja. Seveda ni šlo tudi brez teme, ki je mladim prav tako zanimiva: zaposlitev. Zanimalo jih je ali se lahko pripravi kakšen program zaposlovanja porabskih Slovencev v Sloveniji, s čimer bi se poleg izboljšanja ekonomskega statusa, okrepile tudi socialne vezi. Po njihovem mnenju namreč vse preveč porabskih Slovencev hodi na delo v Avstrijo.

Filme režira režiserka in direktorica fotografije Lucija Šiftar, scenarist je Miki Roš, snemalec in montažer Alen Hoheger, snemalka tona Sandra Mohorič, producent pa Simon Balažic.

Vseh pet dokumentarno-izobraževalnih filmov bo dokončanih do konca junija 2017.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo