Aleš Berger in Metka Krašovec Prešernova nagrajenca


Avtor: U.S. Datum: 2511 dni nazaj.


Aleš Berger in Metka Krašovec. Foto: Delo

Aleš Berger in Metka Krašovec. Foto: Delo

Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta letos prejela prevajalec Aleš Berger ter slikarka in grafičarka Metka Krašovec.

V obrazložitvah med drugim piše:

Akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec za izjemen in prepoznaven slikarski opus

Metka Krašovec je svoje življenje posvetila likovnemu ustvarjanju. Od leta 1964 nepretrgoma ustvarja in je avtorica veličastnega in prepoznavnega slikarskega opusa, ki je hkrati z njenim grafičnim in risarskim opusom nepogrešljiva sestavina mozaika slovenske likovne umetnosti. Je neusahljivo ustvarjalna umetnica, najpomembnejša slovenska sodobna umetnica, ki ji je slovenska likovna kritika namenila zgodovinsko mesto takoj za Ivano Kobilico. Je tudi ena redkih slovenskih likovnih umetnikov, ki je z besedilom, ki ima naslov Ogledalo, čas, našemu prostoru dala eno redkih, čudovitih besedil umetniške samorefleksije.
(Odlomek iz obrazložitve Brede Škrjanec)

Prevajalec Aleš Berger za življenjski prevajalski opus

Aleš Berger je s svojo raznovrstno jezikovno dejavnostjo in s celostnim pogledom na jezik neprecenljivo obogatil slovenski umetnostni in kulturni prostor. Njegov prevajalski opus je impozantno avtorsko delo. Prevajalsko umetnost, ki se še zdaj včasih otepa bremena anonimnosti, je povzdignil na raven javne ustvarjalne geste, posebej z nekaterimi najzahtevnejšimi prevodi, ki jih zmore le avtentičen jezikovni umetnik. Slovenskim bralcem je ponudil premišljene, briljantno izbrušene in duhovite prevode cele vrste ključnih avtorjev univerzalne književnosti.
(Odlomek iz obrazložitve Primoža Viteza)

Nagrade Prešernovega sklada

Dobili jih bodo skladateljica Nina Šenk, multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, stripar Tomaž Lavrič ter arhitekti iz Arhitekture Krušec.

Upravni odbor Prešernovega sklada je dobitnike razkril že danes in ni čakal do podelitve, ki bo tudi letos 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika.

Več podatkov lahko dobite na spletnih straneh časopisov Delo in Večer.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo