Amandmaji Rojčeve in SSk za izvolitev Slovenca v parlamentu


Avtor: U.S. Datum: 1932 dni nazaj.


Predstavili so jih v okviru ustavne spremembe za zmanjšanje števila parlamentarcev

Slovenska senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc je 31. januarja, zadnji dan roka za vložitev amandmajev k predlogu o spremembi 56., 57. in 58. člena italijanske ustave, ki zadevajo število senatorjev in poslancev, predstavile tri svoje popravke k predlogom, s katerimi si vlada prizadeva za zmanjšanje njihovega števila.

Dvorana senata v Rimu.

Rojčeva v prvem amandmaju neposredno predlaga, da bi v Furlaniji Julijski krajini izvolili šest senatorjev (eden več kot predvideva vladni predlog), od katerih je eden namenjen slovenski manjšini v tržaški, goriški in videmski pokrajini. Drugi amandma sicer sprejema vladni predlog o izvolitvi le petih senatorjev, še vedno pa predvideva, da bi bil eden izmed njih odraz slovenske manjšine. Tretji amandma je bolj kompleksen, predvideva pa izvolitev šestih senatorjev, od katerih je eden izvoljen na ozemlju, na katerem je tradicionalno prisotna slovenska jezikovna manjšina. Njegovo izvolitev ureja volilni zakon, pri čemer mora ta upoštevati zakonska določila, ki olajšajo izvolitev slovenskih kandidatov, se glasi amandma.

Rojčeva je vložitev amandmajev pospremila s sporočilom za javnost, v katerem opozarja, da obstaja ob napovedanem zmanjšanju števila parlamentarcev resna nevarnost, da bi manjšine ostale brez svojih predstavnikov.

»Številke neovrgljivo to dokazujejo: število poslancev bi se v FJK zmanjšalo od 13 na osem, število senatorjev pa od sedem na pet, kar je neskladno s temeljnimi določili prvih 12 členov ustave. S svojimi amandmaji želim spodbuditi razpravo v parlamentu in tudi med Slovenci, s ciljem, da določimo najprimernejšo in najbolj učinkovito obliko zagotavljanja manjšinskega predstavništva v parlamentu,« je zapisala slovenska senatorka.

Amandmaja s skoraj identično vsebino kot prvi od treh amandmajev senatorke Rojčeve, ki pa predvideva izvolitev Slovenca tako v senatu kot v poslanski zbornici (»FJK pripada senator/poslanec več, s ciljem, da se zajamči izvolitev Slovenca,« se glasi amandma), je pripravila tudi stranka Slovenska skupnost. »Kot SSk smo senatni skupini SVP posredovali popravke, s katerimi predlagamo, da je Furlaniji Julijski krajini dodeljen po en dodaten sedež tako za senat kot za poslansko zbornico s ciljem izvolitve zastopnika slovenske manjšine v obeh vejah parlamenta, saj sta tako senat kot poslanska zbornica izrecno omenjena tudi v samem zaščitnem zakonu, je v sporočilu za javnost zapisal deželni tajnik stranke Igor Gabrovec.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo