Ameriška Slovenka na svetovno znani tekmi pasjih vpreg


Avtor: slovenci Datum: 3055 dni nazaj.


”Last Great Race” oziroma "Zadnja velika tekma", Iditarod je tekma sani, ki jih vlečejo psi, in prečka 1000milj oddaljeno aljaške puščavo, kjer sta na preizkušnji tako vzdržljivost psov kot tekmovalcev. Tradicionalno se tekma odvija prvi konec tedna v marcu. Vsake sami imajo 16 psov in tekmujejo na čas iz Anchoraga v Nome na Aljaski. Vsak se trudi zmagati in na poti premagovati veliko nepredvidljivost širnega belega severa.

Letošnja 85. tekmovalka je Miriam Osredkar, hči Tonyja in Patricie Osredkar iz Chardona, Ohio.

Ta drzna Slovenka je svojo kariero pasjih vpreg začela pred desetimi  leti z zabavnim sezonskim delom, ki je kmalu postalo njena strast. Leta 2011 se je Miriam preselila na sever, da bi se bolj posvetila svoji strasti in od takrat je tekmovala v več 200- in 300-miljskih tekmah po vsej Aljaski. V 2014. je tekmovala na tekmi "Nadezhda (upanje) v Sibiriji.

Miriam je prva poznana ameriška Slovenka, ki bo tekmovala v tekmi Iditarod.

miriam-vprega 1

V visoki sezoni osem ur treninga dnevno

Za boljše razumevanje: več ljudi je priplezalo na vrh Mt. Everesta, kot končalo Iditarod tekmo z vprežnimi sanmi. Poleg izjemno nizkih so še mnogi drugi, veliki izzivi, povezani z dirko. Miriam meni, da je ena največjih težav pomanjkanje spanca. Čeprav so obvezni počitki - dva počitka po osem in eden po 24 ur, večina tekmovalcev spi med dvema in štirimi urami na dan. Saj v času, ko ne tekmujejo, skrbijo za pse in pripravljajo sani za nadaljevanje tekme.

Drugi izziv je tudi "čas". Med septembrom in aprilom se tekmovalci posvečajo samo psom. V septembru so treningi med tremi in petimi  miljami dnevno, v decembru pa tudi do 60 milj dnevno.  V visoki sezoni treningov Miriam trenira približno osem ur na dan, pet  dni v tednu. To ne vključuje časa, v katerem skrbi za pse (jih hrani, čisti etc.).  V dveh dneh brez treningov pripravlja opremo in hrano. Približno 900 kg opreme je z letalom prepeljane na 26 kontrolnih točk vzdolž poti. Največ od tega je pasje hrane. Vsak pes poje tudi do 2.3 kg hrane na dan. Meso, ki je sestavni del pasje hrane, mora biti narezano na majhne koščke, ki se lahko zgrizejo ali odtalijo v vroči vodi pri nizkih temperaturah.

miriam-vprega 2

Svojo prvo Iditarod tekmo bo Miriam dirkala s 16 aljaškimi huskyji (devet samičk in sedem samcev), ki so v lasti njenega mentorja Joar-ja Leifseth-a z Norveške, ki je v zadnjih treh letih vedno med najboljšimi desetimi na Iditarod tekmi. Joar  bo tako tekmoval s svojimi najboljšimi psi, medtem ko bo Miriam imela s seboj mlajše, manj izkušene pse in jih tako trenirala za prihodnje.

Msiriam in njeni psi začnejo potovanje do Nome 5. marca 2016.

Lahko jim sledite na: www.Facebook.com/miriam.osredkar

in

www.RacingBeringia.com.

Lahko jo tudi podprete na:www.gofundme.com/qjckq264.

Foto: www.slonnect.com


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo