Ameriški potomci Slovencev s štipendijami ASEF v domovini prednikov


Avtor: U.S. Datum: 1626 dni nazaj.


Deset študentov iz Združenih držav Amerike, večinoma slovenskih korenin, z denarno podporo Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) preživlja poletje v Sloveniji. Deseterico dobitnikov štipendij so izbrali po razpisu, ki se je zaključil marca. V naši državi opravljajo različne naloge.

Študentje, ki s štipendijami ASEF preživljajo poletje v Sloveniji. Vir: Facebook profil ASEF

Diplomantka psihologije Alexandra Klesin bo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede sodelovala s prof. dr. Valentino Hlebec pri projektu "Me-We", namenjenemu izboljšanju položaja mladih, ki morajo skrbeti za osebo z motnjo v razvoju. Annika Rose Gačnik, ki je diplomirala iz ved o hrani, bo, prav tako na FDV, opravljala raziskave pod mentorstvom dr. Tanje Kamin. Otroški zobozdravnik Robert Lunka bo v Ljubljani spoznaval, kako slovenski zdravstveni delavci skrbijo za otroke in osebe s posebnimi potrebami, ter to primerjal z razmerami v ZDA. Thomas Fitzsimmons se je v ZDA izobraževal za grafičnega oblikovalca in komunikatorja, v prihodnosti pa namerava v Rimu študirati teologijo. Upa, da bo v Sloveniji pridobil nova znanja s področja kinematografije in ustvaril zanimive multimedijske vsebine. Thomas McDonald po diplomi iz mednarodnega poslovanja študira primerjalno književnost in raziskuje razmerja med literaturo in družbenimi krizami. Želi se naučiti slovenščine, da bi bolje razumel primer nekdanje Jugoslavije. Tina Rozman se vzporedno izobražuje za medicinsko sestro in vojaško častnico. Poleti bo opravljala prakso kot negovalka v centru starejših DEOS Trnovo. Sean Voelk je absolvent finančnega poslovanja in bo znanje pridobival tudi v domovini svojega pradedka. Družinska zdravnica iz Buenos Airesa Tatjana Marusic bo sodelovala s Slovensko filantropijo pri omogočanju dostopa do zdravstvenih storitev ljudem v ranljivem položaju, predvsem beguncem. Rachel Krevh je diplomirala iz kemije in se namerava izučiti za zdravnico. V Sloveniji želi pridobiti nekaj znanja s tega področja že pred vpisom na medicinsko fakulteto.Dylan Ellis, študent kemijske tehnologije, pa želi izpopolniti svoje znanje na področju biokemije.

Poleg tega je ASEF podelil 25 štipendij za študij v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Avstraliji ali Novi Zelandiji študentom iz Slovenije.

Udeleženci lanskega študijskega obiska Slovenije so svoje izkušnje strnili tako:
Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo