APZ Tone Tomšič uspešen na zborovskih tekmovanjih v Španiji in Italiji


Avtor: slovenci Datum: 2697 dni nazaj.


Akademski pevski zbor Tone Tomšič je uspešno predstavljal Slovenijo na zborovskih tekmovanjih. Med 22. in 25. septembrom so se člani zbora mudili v italijanskem Riminiju, kjer so zasedli prva mesta v kategorijah sakralne glasbe, ljudske glasbe in mešanih zborov, Jerica Gregorc Bukovec pa je bila nagrajena za najboljšo dirigentko.

apz-2016-3

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Na zborovskem tekmovanju v Riminiju so se uvrstili tudi v finale za veliko nagrado tekmovanja.

Zbor se je sicer med 14. in 17. julijem udeležili 34. mednarodnega festivala Cantonigros v španskem Vicu. V kategoriji ljudske glasbe je osvojil prvo mesto, drugo mesto pa v kategoriji mešanih zborov, so sporočili iz zbora.

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Med letoma 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor.

Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje. Poleg Marolta med drugim Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Marko Munih in Stojan Kuret.

Od oktobra 2015 zbor vodi Jerica Gregorc Bukovec. Letošnje leto je za zbor jubilejno, praznuje namreč 90-letnico svojega obstoja. Vir: STA

Foto: http://www.apz-tt.si/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo