Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu


Avtor: U.S. Datum: 2489 dni nazaj.


Kaj: Likovna razstava
Kdaj: četrtek, 31.8.2017 do nedelja, 1.10.2017
Otvoritev: četrtek, 31.8.2017 od 19.00 do 23.00
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Vodnikova cesta 65Ljubljana
Prireditelj: Divja misel
Vstopnina: Brez vstopnine

Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu
mednarodna skupinska razstava

Ksenija Čerče, Marko Drpič, Ištvan Išt Huzjan, Isabella Kohlhuber, Franz Konrad, Gorazd Krnc, Damir Očko, Ferdinand Penker, Arjan Pregl, Hannes Priesch, Alf Poier, Ignacio Uriarte

Na odprtje razstave vabimo v četrtek, 31. 8. 2017, ob 19.00.

31. 8. – 1. 10. 2017, Galerija Vodnikove domačije Šiška, Ljubljana
20. 10. – 3. 3. 2018, Pavlova hiša, Bad Radkersburg

Od septembra 2015 v Galeriji Vodnikove domačije Šiška predstavljamo vizualno umetnost, ki išče stik s črko, besedo ali pripovedjo in dela, v katerih sta likovno in literarno prepletena na nerazdružljiv način. Razstavljamo: ilustracijo, strip, vizualno poezijo, video poezijo; zanima nas vse od tipografije in tiskarskih tehnik do pripovedništva in njegove umestitve v vizualno umetnost.

Izbor umetnin za razstavo Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu se je usmeril v procese in oblike ustvarjanja pomena. Video Damirja Očka The Moon shall never take my Voice na subtilen način izraža arbitrarno razumevanje zvoka in tišine. Prav tako je prefinjena ljubezenska zgodba Ištvana Išta Huzjana, ki nastane z najpreprostejšimi sredstvi, a je čutom bolj darežljiva kot hollywoodski spektakel. Gorazd Krnc, Ksenija Čerče, Alf Poier, Ferdinand Penker so avtorji knjig umetnika. Druži jih stališče, da knjiga zanje ni le medij, ki ga uporabijo, temveč je medij knjige, s svojo zgodovinsko vrednostjo v umetnini, tudi reflektiran. Ignacio Uriarte predstavlja zgodovino pisalnega stroja z zvokom beatboxa. E-mail postane motiv slike s političnim nabojem pri Hannesu Prieschu, Isabella Kohlhuber ustvarja minljive zapise iz vsakdanjih materialov, Marko Drpić v razstavo vnaša tiskarstvo kot umetniško delo, Franz Konrad postavi dada-šotor, Arjan Pregl pa v galerijo prestavi zid iz Facebooka in oba vabita občinstvo k sodelovanju.

Literarni toposi, tehnike, ki odpirajo vprašanja naključja, forma knjige, e-mail pogovori, imena blagovnih znamk, fonetični zapisi in zvoki strojev za obdelavo tekstov so fenomeni, ki jih raziskujejo dela na razstavi. Vsa se na ta ali oni način dotikajo vprašanj arbitrarnosti teksta. Na eni strani je označevalec, na drugi označenec – umetniki na razstavi ju razstavljajo, združujejo in postavljajo v kontekst, ki ju nujno zaznamuje – a ne le sporočilo, ki ga nosita, temveč tudi učinke, na katere je to predstavljeno.

Arbitrarnost opisuje način, na katerega nastane entiteta kot naključje ali odločitev človeka v nasprotju s stvarjenjem narave. S tem se ustvari prostor, kjer sta v enaki meri možni odgovornost in neodgovornost.

V enako arbitrarnem razmerju sta tudi umetnost in življenje. Včasih se stakneta, prepleteta, potem gresta daleč vsaksebi, sta v skorajda erotičnem razmerju ali mrtvo hladna in potem se zdi, da se še nista srečala, ko je naslednji trenutek jasno, da stoji umetnost sredi največje vihre bivanja.

Tokratna razstava je nastala po navdihu zgodovinskih avantgard z izrazi in reakcijami na norost vojne, ki so jo umetniki izražali predvsem v besedah in kolažih. Za občinstvo želi postati hiatus – razpoka, luknja, trenutek premora pred odločitvijo, sodbo, akcijo, dejanjem ali tvorbo pomena.

Mednarodno razstavo del sodobne vizualne umetnosti Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu pripravljamo v sodelovanju s Pavlovo hišo, galerijo na avstrijskem Štajerskem, ki že leta odlično deluje preko meje. Umetnine, ki prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Slovenije, sva ob razmisleku o zgodovini povezav med kulturnima področjema Slovenije in Avstrije, konkretneje festivalu Trigon in dediščini konceptualne umetnosti ter vizualne poezije, izbrala Petja Grafenauer iz Vodnikove domačije in David Kranzelbinder iz Pavlove hiše.

Petja Grafenauer in David Kranzelbinder

* *Vabilo na razstavo je ročna tiskarska intervencija Marka Drpića na vabila, ki jih za Vodnikovo domačijo oblikuje Teja Ideja.

Več na: Napovednik.com


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo