Barbara Riman je nova predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem


Avtor: U.S. Datum: 2165 dni nazaj.


Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, krovna organizacija Slovencev v tej sosednji državi, ima novo vodstvo. Predsedovanje je prevzela članica Slovenskega društva Bazovica in vodja reške enote ljubljanskega Inštituta za narodnostna vprašanja, zgodovinarka Barbara Riman.

Je pripadnica mlajše generacije Slovencev, ki živijo na Hrvaškem. In prav vključevanje mladih v delovanje krovne organizacije in slovenskih društev – teh je v sosednji državi 16 – pomeni največji izziv za novo predsednico.

Barbara Riman, vodja enote Inštituta za narodnostna vprašanja na Reki. Foto: Davor Lonzarič

Barbara Riman. Foto: Davor Lonzarič

»Prizadevali si bomo, da bo tudi Zveza s svojimi dejavnostmi in predlogi bolj zanimiva za mlade. Ne le za tiste, ki bi se radi učili slovenski jezik in ohranjali slovensko kulturo, ampak tudi za tiste, ki jih zanima gospodarstvo, za tiste, ki bi radi odšli na študij v Slovenijo, ali zgolj po izkušnje. Tako pridobljene izkušnje bi jim koristile po vrnitvi na Hrvaško. »

Drugi večji izziv je, po njenem mnenju, povečati prepoznavnost tako Zveze kot posameznih društev na Hrvaškem v matični domovini. Poleg tega pa je, dodaja Rimanova, potrebno poskrbeti za še boljše povezovanje med društvi. Po zgledu istrskih slovenskih kulturnih društev: »Njihov model sodelovanja in medsebojne podpore bi morala prevzeti tudi vsa druga društva. Zveza pa bo, kolikor bo v njeni moči, pomagala vsem slovenskim društvom, da izpolnijo želje ter zamisli članstva.«

Zveza slovenskih organizacij na Hrvaškem je bila ustanovljena leta 1992 na Reki. In po 22-ih letih se tja zdaj vrača njen sedež. V Slovenski dom Bazovica, kjer poleg društva in enote Inštituta za narodnostna vprašanja, domuje tudi EU Korak, institucija, ki je lahko Zvezi v veliko pomoč pri pridobivanju dodatnih, evropskih sredstev.

Barbara Kampos / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo