‘Bil je skrajni čas!’


Avtor: U.S. Datum: 1708 dni nazaj.


Po dveh letih vnovič seja sveta vlade za Slovence v zamejstvu, kaj se dogaja v Italiji - od slovenske narodne skupnosti do Južnih Tirolcev, Avstrija 100 let po senžermenski pogodbi in druge zgodbe.

Po prvi seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu v tem mandatu nas zanima, kako so s slišanim zadovoljni predstavniki rojakov iz sosednjih držav.

Po zmanjšanju števila poslancev in senatorjev v italijanskem parlamentu v pogovoru z Jankom Petrovcem preverjamo, kakšne so možnosti, da bi slovenska narodna skupnost v prihodnje še imela svojega predstavnika v Rimu. Ustavimo se tudi na Južnem Tirolskem, kjer so iz uradnega imena pokrajine črtali Zgornje Poadižje, saj naj bi nemško govoreče to spominjalo na čase fašizma.

Kako pa je z manjšinskim pravicami v Avstriji 100 let po podpisu senžermenske mirovne pogodbe? Tudi o tem več v tokratni oddaji.

Pridružimo se rojakom v Slovenskem domu v Zagrebu, kjer so se z razstavo spomnili športne legende Leona Štuklja, in spregovorimo o zelo pomembni vlogi slovenskih knjižnic v zamejstvu.

Prisluhnite oddaji: Sotočja (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo