Bo slovenska manjšina ostala brez predstavnika v italijanskem parlamentu?


Avtor: U.S. Datum: 1899 dni nazaj.


Italijanski senat je zavrnil dopolnila, ki bi zagotovila ali olajšala izvolitev slovenskega predstavnika

Italijanski senat je vzporedno z znižanjem števila senatorjev in poslancev spodnjega doma parlamenta zavrnil tudi vsa dopolnila, s katerimi bi slovenski manjšini zagotovili ali vsaj olajšali izvolitev njenega predstavnika v parlament.

Rimski parlament - senat
Rimski parlament - senat. Foto: Primorski dnevnik

Italijanski senat je na glasovanju o zmanjšanju števila parlamentarcev zavrnil vsa dopolnila, ki bi slovenski manjšini zagotovila ali vsaj olajšala izvolitev njenega predstavnika v parlament, poroča Primorski dnevnik. Tri dopolnila je vložila senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc, dva pa prek Južnotirolske ljudske stranke stranka Slovenska skupnost.

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc in predstavnik manjšin v senatu Gianclaudio Bressa sta zavrnitev amandmajev označila za napad na avtohtone jezikovne manjšine, še posebej na slovensko.

"Do Slovencev nestrpno ozračje"

Rojčeva je izrazila zaskrbljenost zaradi diskriminatorne drže, ki jo je zavzela italijanska vlada. Po njenih besedah se v Italiji spet pojavlja "do Slovencev nestrpno ozračje, za katerega smo mislili, da smo ga že davno presegli". Kot primer je navedla zmerljivke o "usrani Slovanki", ki jih dobiva prek družbenega omrežja Facebook.

Krčenje števila parlamentarcev

Italijanski senatorji so sicer s 185 glasovi za, 54 proti in štirimi vzdržanimi potrdili predlog ustavnih sprememb, s katerim bodo število poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta s 630 zmanjšali na 400, število senatorjev pa s 315 na 200.

Slovenska manjšina v Italiji se boji, da bi zaradi krčenja števila parlamentarcev lahko ostala brez svojih predstavnikov v Rimu, obenem pa v spremembah ustave vidi priložnost, da si trajno zagotovi predstavnika v parlamentu. Pri tem opozarjajo na določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001. Ta v 26. členu predvideva, da volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini.

Predlog ustavnih sprememb za zmanjšanje števila parlamentarcev se zdaj seli v poslansko zbornico. Ker gre za predlog ustavnih sprememb, bodo opravili po dve branji predloga v obeh domovih.

MMC RTV Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo