Bo v državnem zboru več posluha za Slovence v sosednjih državah?


Avtor: U.S. Datum: 1989 dni nazaj.


Sotočja, 29. oktobra 2018 - po prvi redni seji komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in obisku pristojnega ministra pri porabskih Slovencih, na novem slovenskem lektoratu na Reki ter med rojaki v Istri in Reziji.

Posnetek je na strani Radio prvi.

Predstavnike Slovencev iz sosednjih držav je sprejel tudi predsednik DZ Dejan Židan. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor

Podrobneje o vsebini:

Komisija, ki je v državnem zboru pristojna za odnose s Slovenci v zamejstvu, se je v mandatu 2008–2011 sešla kar na 22 rednih in 12 nujnih sejah, nato pa je zanimanje poslancev uplahnilo. V minulih dveh mandatih je namreč omenjena komisija imela le po štiri redne seje na mandat. V prejšnjem mandatu je bila prva redna seja leto in pol po začetku dela.

Zdaj se, kot kaže, praksa spreminja. Štiri mesece po začetku mandata se je komisija pod vodstvom Ljudmile Novak, nekdanje ministrice za to področje, na prvi redni seji seznanila s težavami avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah. In kakšne so razmere? Po ocenah pristojnega ministra Petra Česnika niso slabe, so pa med državami precejšnje razlike. Podrobnosti lahko slišite v oddaji.

Minister Peter Česnik je prvič uradno obiskal porabske Slovence, pridružil pa se mu je tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je med drugim govoril o financiranju slovenske narodne skupnosti v Porabju in drugih sosednjih državah. Prepričan je, da bi jim morali v proračunu za prihodnje leto nameniti več denarja.

Ustavimo se na Reki, kjer so odprli lektorat za slovenski jezik. Šestdeseti lektorat slovenskega jezika po svetu bo sprva deloval le dve uri na teden, kar ni veliko. Glede na vse večje zanimanje tako tistih, ki imajo slovenske prednike, kot tudi hrvaških državljanov, ki se želijo naučiti slovenščine, si pristojni želijo, da bi lektorat čim prej prerasel v trden študij slovenistike. Na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik z ljubljanske filozofske fakultete so na to pripravljeni, pravi vodja programa Mojca Nidorfer Šiškovič.

Živahno je bilo tudi na dnevih slovenske kulture v hrvaški Istri, ki so iz tedna prerasli v skoraj mesec dni, in v Reziji, kjer domača folklorna skupina praznuje pomemben jubilej. Prvič so namreč nastopili 21. oktobra 1838.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo