Borec za manjšinske pravice


Avtor: U.S. Datum: 2091 dni nazaj.


Koroški odvetnik, ki se bori za ohranitev slovenščine med zamejci

Koroški odvetnik Rudi Vouk, doma iz Dobrle vasi v Podjuni na avstrijskem Koroškem, se ukvarja zlasti s pravnimi vprašanji med Avstrijo in Slovenijo. Njegov oče je bil sprva učitelj, nato pa šolski nadzornik za dvojezično šolstvo na Koroškem, zato ne preseneča, da so doma govorili slovensko.

Rudi Vouk je odvetnik iz celovške odvetniške družbe Grilc Vouk Škof, specializiran za avstrijsko ustavno pravo. FOTO: Voranc Vogel

S pobudami je izposloval številne za slovensko manjšino ugodne odločitve, predvsem v prid postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Med drugim je s pritožbo na avstrijskem ustavnem sodišču dosegel odločbo o dvojezični topografiji ter odločbo o rabi slovenščine kot uradnega jezika.

Najodmevnejšo pritožbo je na tem sodišču dobil leta 2001, vložena pa je bila leta 1994 na podlagi 7. člena avstrijske državne pogodbe, ki govori o zaščiti manjšin. Sodišče je takrat razsodilo, da je treba dvojezično topografijo uvesti v vseh krajih, kjer vsaj 10-odstotni delež prebivalstva govori slovensko. Kljub sprejetemu sklepu ustavnega sodišča so v Avstriji šele leta 2011 sprejeli ureditev s 164 dvojezično označenimi naselji na avstrijskem Koroškem. Če bi dejansko upoštevali 10-odstotni delež, bi jih moralo biti bistveno več.

V pravni karieri se je Vouk ukvarjal tudi s politiko, a je nad njo razočaran. Izvoljen je bil v predsedstvo Enotne liste, samostojne politične stranke koroških Slovencev. Bil je predsednik in podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), 15 let je bil tudi občinski odbornik v Dobrli vasi.

Leta 2006 so ga v Sloveniji razglasili za pravnika leta. Leta 2012 je prejel Tischlerjevo nagrado, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza. Nagrado, ki velja za najvišje priznanje med slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem, je prejel za »zgledno pokončno držo in dosledno skrb za pravice koroških Slovencev v šolstvu, kulturi, politiki in gospodarstvu«. Istega leta mu je takratni slovenski predsednik Danilo Türk podelil red za zasluge za njegov prispevek k uveljavljanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem ter za utrjevanje evropskih demokratičnih vrednot.

Delo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo