Brezmejne poti II – razstava Irene Hribar Schmidt


Avtor: U.S. Datum: 2370 dni nazaj.


V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani bodo v torek, 20. Junija, ob 19.00, odprli razstavo slikarke Ivane Hribar Schmidt iz Kanade.

Rodila se je leta 1957 v Ljubljani. Že v osnovni šoli je pri mentorju Dušanu Tršarju v Pionirskem domu obiskovala tečaj modeliranja, v gimnazijskih letih pa večerne tečaje risanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V Benetkah je študirala oblikovanje. Leta 1979 se je preselila v Kanado, kjer je na univerzi v Calgaryju študiral  geografijo. Vzporedno s študijem pa je nadaljevala učenje slikanja. Pot jo je zanesla v  Savdsko Arabijo. V Riyadhu se je, poleg skrbi za družino,spet posvetila umetnosti. Poučevala je likovno umetnost na King Suad International School in Ameriški mednarodni šoli ter kot scenografinja in igralka sodelovala v gledališčih za tujce.  Razstavljala je na skupinskih likovnih razstavah na kanadski ambasadi in na Institutu filantropskih ved v Riyadhu.

Po vrnitvi v Kanado leta 2003 je nadaljevala z ustvarjanjem in poučevanjem.

Sedaj živi v Ottawi, posveča se slikanju, vodi likovne delavnice za otroke ter na šoli za odrasle sodeluje pri poučevanju življenjskih veščin za integracijo priseljencev in beguncev. Vsako leto obišče rodno Slovenijo. V letih 2006, 2016 in 2017 se je udeležila likovnih kolonij na Mostu na Soči, v Ajdovščini in v Pišecah, leta 2007 pa je imela samostojno razstavo na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani.

Umetnostna kritičarka Monika Ivančič Fajfar je med drugim v predstavitvi slikarke zapisala: »Ustvarjalna in življenjska »geografija« Irene Hribar Schmidt je zelo razgibana. Njeno slikarsko doživljanje in človeško razumevanje sveta so namreč z vedutami in kulturami zaznamovale tri dežele: Slovenija, Kanada in Savdska Arabija. Impresivne pokrajine, nevsakdanja doživetja, intenzivna čustva ter medkulturna srečanja so oblikovala pisano zakladnico podob ter avtorico obogatila z iskrenim razumevanjem raznolikosti in drugačnosti. Te izkušnje so oplemenitile njeno življenjsko pot, vseskozi pa odmevajo tudi v njenem ustvarjanju. Ob osebnem jubileju se slikarka prepušča nostalgičnemu oziranju v preteklost in optimističnemu pogledu v prihodnost na njej lasten, kreativen način – z razstavo. Slike povedo več od besed in včasih razodevajo misli in čustva posameznika bolj globoko in verodostojno od osebnih dnevniških zapisov. Tudi slike Irene Hribar Schmid so pričevanja z veliko izpovedno močjo – so kronika življenja in upodobljene vizije slikarkinih notranjih svetov.«

Razstava bo na ogled do 29. Septembra 2017.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo