Brglez in Matić sprejela slovenskega glasbenika v ZDA Valencica


Avtor: slovenci Datum: 2812 dni nazaj.


Ljubljana - Predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik odbora DZ za kulturo Dragan Matić sta danes sprejela enega najbolj izpostavljenih Slovencev v ZDA, glasbenika Joa Valencica, ki je predsednik Slovensko-ameriškega glasbenega muzeja, predsednik Federacije clevelandskih društev kot tudi predsednik Slovenske narodne podporne enote.

brglez

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili iz DZ, je Valencic Brglezu in Matiću predstavil svoje aktivnosti. Že več kot dvajset let raziskuje zgodovino Slovencev in slovenskih naselbin v ZDA, pri čemer je izpostavil dobro sodelovanje s Slovenskim etnografskim muzejem, Narodno in univerzitetno knjižnico in Arhivom Slovenije.

Spomnil je na številne vezi, ki da so dobrodošle tako za slovensko skupnost v ZDA kot tudi za Slovenijo samo. Predstavljajo namreč številne dodatne možnosti povezovanja, zlasti na strokovni ravni.

Joe Valencic je sogovornikoma predstavil tudi delovanje oziroma pestro in bogato življenje slovenske skupnosti v Clevelandu. Poudaril je, da sta slovenščino kot nekdaj ključni povezovalni element v veliki meri nadomestili slovenska glasba in tradicionalna slovenska kulinarika, čeprav pa se, s pomočjo novodobnih tehnologij, večajo tako možnosti učenja slovenskega jezika kot tudi medsebojnega povezovanja.

Prav zahvaljujoč internetu, družbenim omrežjem in digitalizaciji se je posledično okrepilo tudi ohranjanje slovenske identitete in bogate arhivske dediščine, je menil.

Brglez in Matić sta v pogovoru z Valencicem pozdravila napredek na področju ohranjanja arhivske dediščine, pri tem pa izpostavila tudi nujno potrebno pomoč države, tako finančne kot tudi moralne. Prav tako sta pozdravila tudi krepitev sodelovanja in povezovanja s Slovenijo, so še sporočili iz DZ. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo