Cankar v stripu v Pavlovi hiši


Avtor: U.S. Datum: 2103 dni nazaj.


Ob obeležitvi 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni na ogled razstava stripovskih tabel Cankar v stripu. Zbirka »Cankar v stripu« vsebuje tri stripe vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev:

  • Tanja Komadina in Boštjan Gorenc Pižama: Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje);
  • Igor Šinkovec in Žiga X. Gombač: Hlapec Jernej in pasja pravica (po motivih povesti Hlapec Jernej in njegova pravica);
  • Damijan Stepančič in Andrej Rozman Roza: Hlapci – ko angeli omagajo (po motivih drame Hlapci).

Na razstavi bo na ogled tudi video, ki prikazuje tri zelo različne načine ustvarjanja stripov treh avtorjev - ne samo likovno, pač pa tudi tehnološko z uporabo oziroma z neuporabo sodobne tehnologije v likovnem ustvarjanju ter predstavitve življenja in dela Ivana Cankarja.

Pavlova hiša bo v sodelovanju z založbo Škrateljc in Inštitutom za teoretično in uporabno prevodoslovje Univerze Karla in Franca v Gradcu izdala in predstavila prevod stripa Hlapec Jernej in pasja pravica. Prevod je nastal pod vodstvom Karin Almasy. Cankarjevo originalno besedilo je hkrati njegovo največkrat prevedeno in vedno aktualno delo. Stripu bo dodan tudi nov prevod povesti v nemščino in spremno besedilo poznavalca in prevajalca Cankarjevih del Erwina Köstlerja.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo