Centralni urad za slovenski jezik še brez osebja


Avtor: U.S. Datum: 2450 dni nazaj.


Centralni urad za slovenski jezik, ki bo v deželi Furlaniji-Julijski krajini skrbel za rabo slovenskega jezika v javni upravi, še ne deluje. Urad je bil ustanovljen s členom deželnega finančnega zakona na pobudo paritetnega odbora za slovensko manjšino že pred dvema letoma. Trenutno ima le vodjo, manjka pa mu še osebje.

Ksenija Dobrila, predsednica paritetnega odbora za izvajanje zakona o zaščiti slovenske manjšine v Italiji.

Ksenija Dobrila, predsednica paritetnega odbora za izvajanje zakona o zaščiti slovenske manjšine v Italiji. Foto: dežela FJK

V začetnem obdobju bodo v uradu trije prevajalci in administrativni delavec. Za njihov izbor pa bodo potrebni še namenski razpisi, je povedala predsednica paritetnega odbora za slovensko manjšino, Ksenija Dobrila. Pobudo za ustanovitev urada je paritetni odbor sprožil že pred dvema letoma: "Ocenjujem, da je to pravi paradoks, ker obstaja politična volja, tudi sredstva so na voljo, dejansko pa se ni opravilo vseh potrebnih postopkov, da bi urad začel s svojim poslovanjem. Mislim, da so zastoji precejšnji. Upam, da bo to preseženo kratkoročno."

Na potezi je torej zdaj dežela. Pobudi za ustanovitev urada sta med drugim botrovali zamuda državnih prispevkov za rabo slovenščine v javnih upravah in želja po sistemski ureditvi problema dvojezičnosti, pojasnjuje Dobrila: "Kajti doslej je to bilo v domeni posameznih občin, vsaka je nekako po svoje reševala ta problem, nekateri bolj učinkovito, drugi manj, sredstva so bila sicer na voljo, posamezne občine niso znale, kako posegati po teh sredstvih, nekatere so bile pri tem uspešne, druge pa so spregledovale to problematiko."

Med pristojnosti novega urada sodi tudi spletna mreža, ki bo povezovala javne uprave v 32 občinah v deželi. Poleg prevajanja in tolmačenja bo urad skrbel še za jezikovno izobraževanje uslužbencev.

Tjaša Lotrič, Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo